Dvacet tisíc kilometrů na kole. Úspěšná sezona jičínského cyklisty Lukáše Kunta

11. 02. 2014 Cyklistika foto: 1 « zpět

Jičín - Na konci cyklokrosové sezony jsme požádali jičínského Lukáše Kunta o krátké shrnutí uplynulé sezony.

Lukáš Kunt, závodník kolínské cyklistické stáje REMERX MERIDA TEAM Kolín, člen reprezentace v cyklokrosu a na silnici, cyklokrosař, silničář a biker. Nezapomněli jsme, Lukáši, na něco?

Vzhledem k probíhající olympiádě v Soči mě napadá, že vlastně i olympijský reprezentant, tedy zatím jen na úrovni kategorie kadetů (Lukáš se zúčastnil EOYF 2013 - letní olympijské hry mládeže), ale byl to opravdu nezapomenutelný zážitek.

Závodíš na silnici, v cyklokrosu a na horském kole, jak vypadá tvoje příprava?

Většina tréninku se odehrává na silničním kole, ať již objemová na jaře, kdy najíždíme první kilometry na Mallorce, tak i speciální v průběhu sezony. Zařazujeme i trénink techniky na biku a od srpna i cyklokrosové tréninky. Pokud není počasí, jezdím na cyklistických válcích.

Kolik, Lukáši, ujedeš za rok kilometrů, dá se to spočítat?

Pro další rozvoj je evidence tréninku důležitá, takže to číslo vím docela přesně, je to kombinace kilometrů na silnici a v terénu, celkem jsem za loňský rok najel více než 20 tisíc kilometrů.

A jak bys hodnotil výsledky uplynulé sezony?

Já ji hodnotím jako hodně úspěšnou, mám tři medaile ze silničních mistrovství ČR, zejména 2. místo v časovce mi udělalo radost. Výborné byly i dva mezinárodní etapové závody, kdy jsem v evropské konkurenci skončil 4. na Jevíčku a vyhrál soutěž kadetů na Regionem Orlicka. V cyklokrosu se mi povedly závody ČP na Holých Vrších a Chomutově, dobře jsem zajel i na ME v Mladé Boleslavi (25. místo). Celkově mám 4. místo v Českém poháru, stálé místo v cyklokrosové reprezentaci, účast na závodech Světového poháru a konečně účast na Mistrovství světa v Hoogerheide, kdy jsem byl shodou okolností nejlepším z českých juniorů.

A co škola, jak se dá skloubit s tak náročnou sportovní přípravou?

Studuji na jičínském Lepařově gymnáziu a škola mi vyšla vstříc individuálním plánem a přístupem. Myslím, že budu mít asi 300 zameškaných hodin, posledních 14 dní před koncem pololetí bylo opravdu perných, ale rád bych měl vyznamenání.

A jaké jsou tvé cíle pro letošní sezonu?

Teď si chvíli užívám volna po náročné sezoně. Jinak budu prvním rokem v kategorii junior, takže budu hlavně sbírat zkušenosti, ale rád bych se dostal na závody MTB JUNIOR SERIE, což je obdoba Světového poháru, chtěl bych se podívat na pár silničních závodů do světa a v cyklokrosové sezoně mě čeká kompletní Světový pohár a světový šampionát v Táboře, kde bych chtěl vybojovat jednu z medailí.

Lukáši, držíme palce a děkujeme za rozhovor. (km)

Foto: km

foto