Dan Polman čtvrtý na Granitland Xtreme

10. 06. 2014 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Dan Polman, packý biker, který se často zúčastňuje extrémních závodů, si tentokráte zajel do Horního Rakouska na velmi těžký tříetapový závod Granitland Xtreme.

V těžkých etapách provázených nezvykle teplým počasím značné množství bikerů nesplnilo etapový limit nebo vzdalo. Etapy jsou situovány do rakouské oblasti Mühlviertel, která leží mezi Dunajem a Alpami. I když jsou zde výborné podmínky pro biking, jezdilo se hodně na blátě. Po velmi výborném výkonu ve všech třech náročných etapách nakonec na Dana zbyla bramborová medaile, když ve druhé etapě dosáhl vynikajícího druhého místa.

Hned první etapa třídenního etapového závodu bikerů Granitland Xtreme v Horním Rakousku prověřila závodníky notnou dávkou 130 kilometrů s převýšením přes 4000 m. Roli favorita potvrdil Švýcar Lukas Buchli (BiXS-iXS Pro Team), který jel do stého kilometru kilometru společně s domácím profíkem Wolfgangem Krennem, jezdícím za španělský tým Bici Esteve. Pak ale za to vzal a vyhrál jako jediný v čase pod šest hodin s náskokem devíti minut. Buchli v cíli uvedl: "Wolfgang jel parádně, je fakt silnej, ale pak jsem využil jeho krize a nastoupil k závěrečnému trháku." Výborný Krenn se nechal slyšet: "Lukas má skvělou formu, pro mě je prioritní udržet celkové 2. místo." Třetí dojel opět rakouský borec Robert Berger, následovaný Pačákem Danem Polmanem, startujícím v dresu lidé&HORY Duratec. V ženách si pro první místo dojela Barbara Mayer z Teamu Nakita, která si udržela svoji neporazitelnost i v dalších dvou etapách a s velkým časovým náskokem celkově zvítězila. Tato první etapa objela první polovinu celoročně značeného okruhu Granitlandrunde o délce 262 km s převýšením 7300 m. Náročnost prvního dne potvrdil i poměrně vysoký počet závodníků, kteří se nevešli do časových limitů či vzdali.

Druhá etapa třídenního závodu Granitland Xtreme o délce 126 km s převýšením 3800 m probíhala v podobném duchu jako ta úvodní. Závodníci absolvovali při vedru k padnutí bezpočet kratších prudkých stoupání vedoucích od hluboce zařízlých říček až téměř na vrchol. Co zůstalo stejné, bylo opět jasné vítězství Švýcara Lukase Buchli, který si tak upevnil vedení po dvou etapách. Na záda mu do zhruba devadesát kilometrů dýchal domácí Wolfgang Krenn. Etapa, která bikery provedla druhou polovinou celoročně značeného okruhu Granitlandrunde byla díky většímu počtu rychlejších sjezdů jezdivější, což se odrazilo i na časech. Ale i tak, aby sympaťák Lukas Buchli mohl ze stupňů vítězů zamávat svým tradičním kloboučkem, musel makat v sedle pět a půl hodiny.

"Ve druhé etapě, díky podpoře třech občerstvovaček, jsem se postavil na bednu i já, kde jsem si vedle Buchliho a Krenna připadal až nepatřičně. Ve třetí etapě se pokusím udržet TOP 5," sdělil po odjetí dvou etap Dan Polman.

Závěrečná etapa náročného třídenního klání, dlouhá 78 km se stoupáním 2500 m, připravila pro zhruba pět desítek "přeživších" po dvou velmi těžkých dnech zkoušku žehem, kdy nejen v ČR, ale i v rakouském regionu Mühlviertel padaly teplotní rekordy. Trať se dala označit za osmdesátikilometrové crosscountry s minimální možností nějakého odpočinku. Největší zkoušce byli bikeři podrobeni v obrovském žulovém lomu, kde v prudkých stoupáních nakloněných ke slunci museli bojovat s extrémním sklonem a teplotami blížícími se až k 55 °C. Touto "kremační komorou", aby si odnesli co nejvíce vzpomínek na tento závod, projížděli bikeři dvakrát. Švýcarský expres Lukas Buchli však nemá s klimatizací problémy a opět si dojel s náskokem více než čtvrt hodiny pro etapové vítězství.

"Říkal jsem si, že už to 'nějak objedu', a nedělal si žádné ambice na celkové 3. místo. Věděl jsem, že nebudu mít žádnou podporu na trati. V půlce prvního (delšího) okruhu jsem málem přejel více než metr dlouhou užovku. Právě had - jeden ze symbolů pekla - mi napověděl, co že mě to čeká. Snažil jsem se držet s klukama a šulil občerstvovačky, kde jsem pil z kelímků a moc nedoplňoval bidony láhve. Takže posledních 25 kilometrů se v mém případě zvrhlo v boj o 'dostání se za cílovou lajnu'. Bylo mně na blití a měl jsem problémy i s rovnováhou. Takový stav jsem naposledy zažil na Salzkammergut Trophy v roce 2011, kdy mě taky vytrestalo vedro v kombinaci s podceněným pitným režimem. Průjezdy výhní v žulovém lomu nezapomenu stejně jako káď plnou ledu s naházenými plechovkami Zipferu v cíli. Nic lepšího tam čekat nemohlo! Pak jsem seděl asi čtvrt hoďky v lese na pařezu, popíjel pivko a přikusoval banán, což byla jediná potrava, kterou bylo mé tělo ochotné strávit. A jen tak jsem čuměl před sebe a říkal si 'jakej jsem kretén', ale zároveň jsem si užíval dobrého pocitu z poctivě odmakaného hodně náročného závodu. Pak jsem našel sílu se doplahočit do sprch, k autu a taky na vyhlašování. Po něm jsem si zase sáhnul na dno té kádě s Zipferem a nasypal do sebe hrnec těstovin. A pak hurá domů - šlapat do pedálů na podlaze auta už byla pohodička," podělil se o dojmy z tohoto extrémně těžkého závodu Dan Polman. (bas)

První pětka po třech etapách

1. Lukas Buchli (CH) (BiXS-iXS Pro Team) 15:13:06 (průměr 21,3 km/h - poř. v etapách 1., 1., 1.)

2. Wolfgang Krenn (AT) (Bici Esteve) 15:48:37 (19,8 km/h - 2., 2., 2.)

3. Robert Berger (AT) (MTB Kirchberg) 16:00:06 (19,6 km/h - 3., 4., 3.)

4. Daniel Polman (CZ) (lidé&HORY Duratec) 16:12:08 (18,9 km/h - 4., 3., 5.)

5. Markus Schweiger (AT) (Radsportszene Ausseerland) 16:19:23 (19,1 km/h - 5., 5., 4.)