Lukáš Kunt čtvrtý na juniorském mistrovství republiky v silniční cyklistice

01. 07. 2014 Cyklistika foto: 1 « zpět

Jičín - Vynikající výkonnost prokázal na společném Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice v kategorii juniorů jičínský závodník Lukáš Kunt. Ve čtvrteční časovce obsadil celkově 11. místo s minimálním odstupem na první pětku. "Jelo se mi skvěle, hlavně první dvě třetiny byly naprosto perfektní. V závěrečném sjezdu mě malinko limitovala menší hmotnost proti soupeřům, ale jsem s výkonem opravdu spokojený," uvedl Lukáš Kunt.

V sobotním závodu jednotlivců, který se jel na 8 okruhů o celkové délce 130 km s dvěma kopci v každém kole, se na start postavilo 112 juniorů z Čech a Slovenska, mezi nimiž nechyběl ani vítěz závodu Světového poháru Zverko, cyklokrosový šampion Ťoupalík nebo obhájce titulu Helis.

Závod samotný se jel v poměrně svižném tempu. Z pelotonu se odtrhlo pár jednotlivců, ale všechny pokusy o únik skončily neúspěšně. Vysoké tempo a přibývající kilometry udělaly s pelotonem své, a tak do předposledního kola jela pohromadě skupina čítající necelých 30 borců. Ještě ve sjezdu do prostoru cíle si asi největší favorit Adam Ťoupalík vypracoval malý náskok, který po zbytek závodu stále zvyšoval, a dojel si tak pro vítězství. Zbytek pole jel pohromadě až do posledního kola, kdy ve stoupání zaútočil jičínský Lukáš Kunt. Na vršku stoupání s ním ve skupině dokázali držet krok pouze novopacký Jirka Šorm, Pezlar z KOVO Praha a obhájce titulu Helis. Peloton s ostatními favority se rozdrobil na malé skupinky a spolupracující čtveřice si tak vypracovala minutový náskok. Ve spurtu pak Lukáš Kunt doplatil na méně silničářských zkušeností a dojel na vynikajícím 4. místě, novopacký Jirka Šorm dojel pátý.

"Dnes to byl opravdu spravedlivý závod, dokonale jsem si ho užil. V posledním kole jsem nastoupil a rozdělil peloton, měl jsem ještě rezervu, ale dojezd byl proti větru a nechtěl jsem riskovat sólo jízdu. Ve spurtu jsem to zkusil na dlouhý spurt, ale kluci si mě bohužel dobře pohlídali. Ale jsem opravdu spokojený, byl to letos teprve můj třetí silniční závod," sdělil Lukáš v cíli.

Lukáš by měl být na tento víkend nominován jako reprezentant na závod Světového poháru v Lucembursku. (rmk)

Foto: M. Kunt

foto