Vendula Kuntová po roce opět mistryní ČR

21. 07. 2014 Cyklistika « zpět

Jičín - Uplynulý víkend byl pro české bikery vyvrcholením jejich sezony. Od pátku do neděle se v pražských Řepích rozdávaly mistrovské dresy a medaile na republikovém šampionátu. Trať byla velice rychlá, technické pasáže náročné, což pro několik bikerů znamenalo odjezd do nemocnice. Oproti loňsku tu ale byla jedna velká změna. Na trati nebylo žádné bláto, víkendové vedro však bylo pro bikery snad ještě těžším soupeřem.

Na programu byly v pátek štafety týmů, v sobotu sprint eliminátor a v neděli olympijská disciplína cross country. Jako jedna z mála závodníků se ve všech třech disciplínách postavila na start jičínská bikerka Vendula Kuntová, hájící barvy kolínské stáje REMERX MERIDA TEAM KOLÍN. A nutno dodat, že si počínala výborně. Ve štafetách se druhým nejrychlejším časem kategorie žen podílela na bronzu kolínské štafety.

V sobotu se jel sprint eliminátor, závod na krátkém okruhu, kdy proti sobě stojí vždy 4 soupeři. Vendule Kuntové se po vítězném semifinále povedlo dobře odstartovat, celý závod si kontrolovala první místo, ale po kolizi v poslední zatáčce o vedení přišla a skončila druhá. "Na jednu stranu jsem ráda, stříbro je fajn, ale věřila jsem si na zlato. Bára (později vítězná Barbora Machulková) do mě v poslední zatáčce najela a z následného pádu se dříve vzpamatovala a už se to nedalo dojet. Tak to snad zítra zkompletuji," sdělila Vendula v cíli sprintů.

V neděli se rozdávaly medaile v královské disciplíně XCO a na startu nechyběl třeba olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. Vendula Kuntová jela v kategorii ženy U23. A již od startu si počínala skvěle, hlídala si asi největší favoritku Barboru Machulkovou. V jedné z technických pasáží dojela vedoucí dvojice závodnici z kategorie ženy elite, které startovaly o minutu dříve. Zatímco Machulková v pohodě předjela, Vendule se předjížděná závodnice složila před kolo a Vendula musela ze sedla a ležící závodnici doslova přeběhnout. Machulková získala drobný náskok, ale ve snaze ho zvětšit udělala v technické pasáži jezdeckou chybu a zlomila ráfek předního kola. Pro Vendulu se tím pádem stalo největším soupeřem vedro, které v neděli skolilo nejednoho závodníka, ale jičínská bikerka si počínala velice zkušeně, postupně zrychlovala své tempo a vyhrála rozdílem třídy o téměř 9 minut.

"Tak dnes to bylo dost zajímavý, od začátku jsem si věřila, že to dám, ale v půlce prvního kola přede mnou spadla nějaká žena a já musela kus běžet a Bára mi kousek cukla. Bylo vidět, že jede hranu, ale byla jsem v klidu, závod byl dlouhý a já mám silný závěr. Navíc to Bára asi někde přehnala a musela do depa. Jela jsem si pak na jistotu a postupně jsem stupňovala tempo a podařilo se. Jsem moc ráda, bylo vidět, že výkonnost jde nahoru, ve středu jsem tady byla na tréninku a jelo se mi fakt super. Mám kompletní sbírku medailí," řekla v cíli svého třetího víkendového závodu Vendula. (rmk)