Jak letos bikovaly děti z BAKAKO Nová Paka

09. 12. 2014 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Letošní sezona na MTB tratích byla zajímavá. Vše začalo již v brzkých jarních dnech, kdy jsme se každou středu začali scházet k tréninku jízdy na horském kole čili biku. Na něm jsme strávili skoro pravidelně 2 hodiny a najezdili vždy kolem 20 kiláčků.

Děti se převážně učily ovládat své kolo. Včasné řazení správného převodu dělalo mnohdy problémy, ale na konci sezony bylo již vše napraveno. Technika zvládání přejíždění terénních překážek byla pro děti obrovskou zábavou a mnohdy zdánlivě nesjízdné nakonec sjeli všichni. Každý si potom mohl říci: "Jsem dobrej!"

Děti přistupovaly k nácviku jízdy na kole zodpovědně, a proto jsme se objevili na 16 MTB závodech, ze kterých jsme nakonec přivezli 20 pódiových umístění v různých věkových kategoriích. První závod v Osečné ukázal, že máme ještě mnoho co dohánět, ale již v Úpici přišlo první pódiové umístění, když na 3. místě dojel Jeník Bajer. Pro ostatní to byl obrovský motivační impuls a všichni ještě zodpovědněji přistupovali k tréninku. Na dalších závodech v seriálu Kolo pro život jsme nejprve nahlédli v Mladé Boleslavi do první desítky, v Havlovicích již skončil Jeník Bajer 7. a Marťas Kubišta 9.

V červnu jsme se zúčastnili dvou závodů O nejlepšího cyklistu Královédvorska a zde pokaždé zvítězil Jeník Bajer, Fanda Nosek dojel 2. a 3. Ani o letních prázdninách jsme na biky nezanevřeli a ze závodu v Těpeřích si Fanda a Máca Noskovi přivezli broušené poháry za 1. místa ve svých kategoriích. Příchovice byly obzvláště vydařené. Všechny děti byly na stupních vítězů, když na 1. místě dojeli Jeník Bajer a Marťas Kubišta, 2. místo získal Fanda Nosek a 3. dojela Máca Nosková. V Trutnově zvítězil Jeník Bajer a druzí skončili Fanda a Máca Noskovi. Poslední závod byl na domácí trati v Nové Pace a opět jsme ukázali, že chceme zúročit letošní formu. V mladších žácích jsme obsadili kompletní stupně vítězů v pořadí Filip Nýdrle, Jeník Bajer a Fanda Nosek. Mezi žákyněmi byla na 2. místě Anetka Staňková. Ve starších žácích zvítězil Marťas Kubišta a třetí dojel Matyáš Kubišta.

První listopadovou sobotu jsme se všichni sešli při výroční schůzi - Poslední šlapce - a všechny děti dostaly za celoroční snahu nejen sladkou odměnu. Shodli jsme se, že i příští rok budeme pokračovat v nastoleném tempu a budeme chtít navázat na letošní úspěchy. Je pravdou, že chlapci přestupují do starší kategorie a budou závodit se staršími, ale i to je pro ně motivující. Jen jak teploty na jaře dovolí, tak nás opět budete moci potkávat při trénincích v okolí Nové Paky.

Ve čtvrtek 4. prosince se v aule novopackého gymnázia konalo vyhlášení Sportovce Nové Paky a zde byly děti z BAKAKO Nová Paka vyhlášeny jako Nejúspěšnější sportovní kolektiv mládeže pro rok 2014. Takže krásné zakončení letošní úspěšné MTB sezony. Jirka "Bobo" Bajer