Silvestrovský šachový turnaj rozhodlo až poslední kolo

05. 01. 2015 Šachy « zpět

Lužany - Vánoce byly na blátě, na Silvestra však meteorologové strašili až -20 °C. Zima ale nebyla tak krutá, v Lužanech bylo -5 °C a mírný sněhový poprašek, tedy docela příjemné zimní počasí. Silvestr roku 2014 vyšel na středu, pro někoho to byl pracovní den.

V Lužanech byl ale připraven poslední turnaj v roce 2014, Silvestrovský šachový turnaj, už 37. ročník. Do Lužan se dá přijet na Silvestra i ve všední den nejspolehlivěji vlastním autem. Silnice byly sjízdné, a tak na tradiční zakončení šachového roku v Lužanech přijelo celkem 79 hráčů ze všech koutů Královéhradeckého kraje. Přijeli hráči i z Pardubic, Libereckého a Středočeského kraje, a dva dokonce z Polska.

Zúčastnilo se hodně starých známých. Jedenáctinásobný vítěz, jičínský Jarda Fiala, obhájce loňského vítězství a účastník předvánočního mistrovství republiky v blesku, Tomáš Kraus z extraligové Mahrly Praha, šestnáctá z MČR v blesku v kategorii žen Nataša Richterová z ŠK AD Jičín. Jakub Šafařík ze Slavie Hradec Králové, vítěz poháru penzionu Protěž v rapidu v říjnu 2014 a velmi silná skupina ligových šachistů z Jičína. Konkurence tedy slušná, 16 hráčů s ELO nad 2000, průměrné ELO prvních 30 hráčů bylo 2034.

V devět hodin si poprvé soupeři nad 36 šachovnicemi podali ruce a spustili hodiny. Hrálo se švýcarským systémem dvakrát 15 minut. Rapid partie, hodiny sice ženou hráče k rychlému rozhodování, ale boj dvou královských družin na šachovnici je nesmlouvavý. První kolo ve "švýcaru" nebývá příliš zajímavé, výkonnostní rozdíl soupeřů je velký, přesto dvoutisícoví Lipták, Nálevka a Komprda skončili poraženi. V druhém kole se žádné velké překvapení nekonalo. Ve třetím kole se spolu utkali dva favorité, Tomáš Kraus porazil Jakuba Šafaříka a ukázal, že to s obhajobou myslí vážně. Druhou porážku si odnesli Lipták a Nálevka a konečné umístění do desítky jim začalo rychle unikat.

Ve čtvrtém kole si to na první šachovnici rozdali mimošachoví kolegové Tomáš Kraus a Nataša Richterová a Tomáš ukázal, že za šachovnicí hraje prim on. Duczynski z Jičína porazil oddílového kolegu Petra Tázlara a pokračoval tak ve vítězném tažení. Další Jičíňáci Fiala a Luboš Novotný se o bod rozdělili, a tak plnobodoví zůstali už jenom dva.

Páté kolo rozhodovalo o tom, kdo bude po dopolední části v čele. Kraus zvítězil nad Duczynským, Jan Macháň z Polabin porazil Fialu, Richterová porazila Flašara z Hořic, Šedivý z Nového Bydžova porazil Jaroslava Novotného z Jičína, Tomáš Fráňa z Tanvaldu se rozdělil o bod s L. Novotným a Šafařík porazil O. Němce z Lípy. Komprda z Hostivic porazil Góreckého, Vojta Kykal z Lázní Bělohradu sebral bod Charvátovi a Postupa z Lysé n/L porazil Dostálka z Kostelce n/O.

Tomáš Kraus tak občerstvoval s plným počtem bodů na čele s půlbodovým náskokem před Macháněm. Další desítka pronásledovatelů ztrácela na čelo celý bod. Žádný rozhodující náskok. Jestli jsou body v dopoledních kolech důležité, pak o těch čtyřech kolech odpoledních, závěrečných, to platí dvojnásob. Přidělovaní soupeři jsou totiž čím dál silnější a každá ztráta, byť půl bodu, znamená obvykle propad o několik míst dozadu a možnost k nápravě už většinou není.

V šestém kole, po půlhodinové přestávce k doplnění sil, se Kraus s Macháněm dohodli na rychlé remíze, to ještě ani jeden z nich netušil, že jim ta druhá půlka bodu bude na konci chybět. Komprda porazil Tázlara a zlikvidoval tak ztrátu z prvního kola. Šafařík porazil L. Novotného a Šedivý porazil Duczynského. Za Krause se s půlbodovou ztrátou dotáhla čtveřice Komprda, Šafařík, Šedivý a Macháň, dalších šest pronásledovatelů mělo jednobodový odstup.

V sedmém kole Kraus porazil Komprdu, Macháň opět remizoval, tentokrát s Šedivým, Šafařík porazil Fráňu, Flašar zvítězil nad Vojtou Kykalem, Tázlar připravil o bod Richterovou, Duczynski prohrál s O. Němcem.

Do předposledního kola tak nastoupil s 6,5 body Kraus, na druhém místě Šafařík měl 6 bodů a o dalších půl bodu za ním Flašar, Šedivý a Macháň. Na prvních dvou šachovnicích je to bez vítězství. Příležitost tak využili další z pronásledovatelů. Macháň porazil Postupu, Tázlar sebral bod kolegovi z Jičína Kohoutovi, Komprda porazil Fialu.

Před posledním kolem má Kraus půlbodové vedení, bílé figury a za soupeře čtvrtého Tázlara. Stačilo by mu půl bodu k jistému vítězství. Žádná klidná remíza se však nekonala. Urputný boj a nakonec vítězství Petra Tázlara posunuly s více vítěznými partiemi před Krause. Vítěze turnaje ale ještě neznáme. Na druhé šachovnici se ještě hraje a Jakub Šafařík svou šanci na vítězství nepouští, poráží Jana Macháně a stává se se 7,5 body vítězem 37. ročníku lužanského Silvestrovského turnaje. Na dalších místech rozhodují pomocná kritéria: druhý Petr Tázlar, třetí Tomáš Kraus a čtvrtý Jaroslav Flašar, všichni 7 bodů. Pátá skončila Nataša Richterová, šestý Pavel Komprda, sedmý Petr Nálevka z L. Bělohradu, na kterého by si nevsadil po úvodních dvou porážkách asi nikdo. Osmé místo obsadil Jan Macháň, deváté Martin Šedivý a desítku uzavřel Tomáš Fráňa, všichni s 6,5 body. Další už ztráceli na vítěze víc než jeden bod.

Jak důležité jsou body ze závěrečných kol, ukazuje postup Petra Nálevky. Plný počet bodů z posledních čtyř kol ho posunul z 38. místa po pátém kole až na sedmé místo celkového pořadí.

Nejen na prvních šachovnicích se urputně bojovalo o body, za každé vítězství se opět rozdávali sloni - lužanská specialita, poukázka na občerstvení k doplnění kalorií i tekutin. Vítěz si tak mohl vyzvednout výhru hned po partii.

U šachů věk příliš nerozhoduje, nejstarším hráčem byl Jaroslav Sládek z Jičína (87 let), který skončil na 53. místě, nejmladším hráčem byl jeho oddílový kolega nadějný Jáchym Janouch (10 let), který skončil na krásném 26. místě a zanechal za sebou mnoho nejen věkově, ale i celkově zkušenějších soupeřů.

Domácí hráče zaskočila marodka, a tak Lužany reprezentovali jen Josef Splítek (45. místo) a Jiří Horáček (58. místo).

Celkem bylo odehráno 351 partií a rozdáno 300 slonů. Největší počet nerozhodných partií, čtyři, měli Pavel Postupa a Luboš Machovec z Valdic. Každý z hráčů zakusil alespoň jednou, jak chutná porážka, a každý z hráčů si alespoň jednou došel pro slona za vítězství.

Vyhlášení výsledků, rozdání cen, poděkování sponzorům i popřání do nového roku se stihly podle plánu. Poslední šachový turnaj v roce 2014 skončil. Vykročme správnou nohou do roku 2015. Ladislav Mach