Dan Polman v Hradci Králové opět zvítězil

20. 01. 2015 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Podobně jako v předcházejících letech se premiérový závod letošního ročníku MTB série Cyklomaraton již tradičně odehrál v lesích u Hradce Králové.

Stejně jako loni si výborný packý biker Dan Polman vybral kratší trať, stejně jako loni byla trasa procházející lesy okolo Hradce Králové hodně blátivá a stejně jako loni zde packý biker nenašel přemožitele. Vyhrál již počtvrté.

Při teplotě 2,5 stupně nad nulou a za deště se postavilo na start u rybníka Biřička přes dvě stovky cyklistických nadšenců, kterým se po vánoční přestávce již stýskalo po závodech. Z rovinatého závodu se za již uvedených velmi těžkých podmínek stala těžká zkouška fyzické i psychické odolnosti.

Závod na jeden okruh (20 km) bez rozdílu kategorií, který dokončilo 96 závodníků, opanoval Dan Polman z týmu lidé&HORY Duratec.

V závodě na dvě kola (40 km), který dokončilo 139 závodníků, zvítězil Štěpán Schubert z týmu Remerx-Merida, který ve spurtu zdolal vítěze loňského ročníku, domácího elitního bikera Martina Horáka.

"Nechal jsem se inspirovat právě probíhající Rallye Dakar, kde se jede nejprve 'spojovačka' a potom ostrá 'erzeta'. Rozhodl jsem se tedy, že na zimní závod v Hradci vyrazím z Paky na kole, což jsem tedy učinil. Bohužel od Hořic jsem jel při teplotě 1,5 °C v dešti a po 55 kilometrech přijel na prezenci na pokraji svého morálu. V Hradci jsem i přibrzdil u nádraží a přemýšlel nad zpátečním vlakem. Nakonec jsem se po směsici grogu, čajů a kávy dostal do relativní pohody a postavil se na trať. Bylo mi jasné, že jedno kolo mi bude zcela stačit, a taky že jo. Písek s blátem v očích, kosa... Pak mě vysvobodily mé holky, které si za mnou udělaly výlet a odvezly si mě ve vyhřátém autě domů, kde jsem přemítal nad svým činem ve vaně. Samozřejmě s úsměvem na rtech," okomentoval závod vítěz Dan Polman. (bas)

Výsledky - 1 okruh: 1. Daniel Polman (lidé&HORY DURATEC) 47:45,880; 2. Josef Kunášek (KH TOUR GIANT CYCLING) 48:38,526; 3. Jan Pithart (KH TOUR GIANT CYCLING) 49:27,771.

2 okruhy: 1. Štěpán Schubert (REMERX-MERIDA TEAM KOLÍN) 1:31:42,780; 2. Martin Horák (Hradec Králové) 1:31:46,890; 3. Jakub Šulc (kola-bbm.cz) 1:32:51,652.