Bratři Bradáčové získali na mistrovství republiky v boxu zlaté medaile

16. 02. 2015 Box foto: 3 « zpět

Jičín - Výprava jičínských boxerů se v neděli 15. února vrátila z Mistrovství České republiky kadetů a školní mládeže v boxu se dvěma zlatými medailemi.

Cesta k těmto nejcennějším kovům nebyla vůbec snadná, a tak si ji pojďme přiblížit. Turnaj se uskutečnil v krásné sportovní hale a pořádal jej oddíl Baník Most. Nutno dodat, že to byl opravdu povedený a pěkný turnaj. Zúčastnila se více než stovka nejlepších boxerů z celé republiky ve věku do 16 let.

Jičínský oddíl boxu reprezentoval ve váze do 36 kg třináctiletý Tonda Bradáč a ve váze do 50 kg jeho o dva roky starší bratr František. Tonda v pátečním vylučovacím kole s přehledem porazil Reitera z Prostějova všemi hlasy rozhodčích 3:0 na body. Zkušenější Franta byl trenérskou radou nasazen přímo do semifinále.

V sobotu se tedy představili v ringu už oba jičínští boxeři. Nejprve to byl však opět Tonda. Ten si ani v tomto utkání nepřipustil žádné komplikace a Juska z Králova Dvora vyprovodil znovu 3:0 na body.

Poté už nastoupil dvojnásobný mistr republiky František Bradáč. Soupeřem mu byl Bělka z Dukly Olomouc. Franta v utkání od prvního kola jasně dominoval a verdikt rozhodčích i v tomto případě nemohl být jiný než 3:0 na body pro jičínského borce.

Oba tedy postoupili do nedělního finále. Před finálovými boji proběhl nejprve slavnostní nástup, poté zazněla státní hymna a šlo se na věc.

Mladší z dvojice bratrů Antonín byl ve finále mistrovství republiky už podruhé, ale před dvěma lety odešel poražen a letos si zlatou medaili rozhodně nechtěl nechat utéct. Soupeř Šilink z Rakovníka se snažil vzdorovat, ale Tonda si svoje první zlato s přehledem pohlídal a finálový souboj vyhrál jak jinak než 3:0 na body!

Finále váhy 50 kg obstaral jičínský František Bradáč a kroměřížský Roman Konečný. Po prvním vyrovnaném kole se rozhodčí přiklonili na stranu moravského borce, a tak Fanda musel přidat a cestu ke třetímu zlatu si musel doslova vydřít. Ve druhém a třetím kole však již dominovala především jeho tvrdost a zarputilost a rozhodčí nemohli ani na chvilku zapochybovat o konečném vítězi. Utkání tak skončilo vítězstvím 3:0 na body pro borce z Jičína.

Příběh bratrů Bradáčů na tomto turnaji končí až neuvěřitelně. Oba zde získali zlaté medaile. Tonda svoji první a Franta již třetí. Jejich trenéři Bedřich Doležal a Miroslav Janďourek doufají, že oba ještě spoustu příběhů v ringu napíší.

Jičínský oddíl boxu zažádal Českou boxerskou asociaci o přidělení tohoto mistrovství republiky pro příští rok právě do Jičína, a pokud bude jičínskému oddílu přiděleno, tak si oba bráškové budou moci svůj double zopakovat. Bedřich Doležal ml., trenér BC Jičín

František Bradáč (s červenou přilbou) ve finálovém zápase nastoupil proti Romanu Konečnému. Foto: J. Marounková

foto

foto

foto