Lukáš Kunt účastníkem Závodu míru juniorů

12. 05. 2015 Cyklistika foto: 5 « zpět

Jičín - O prodlouženém víkendu se jel v Terezíně již 44. ročník prestižního závodu silniční cyklistiky COURSE DE LA PAIX JUNIORS neboli Závodu míru juniorů. Tento etapový závod pro kategorii juniorů se jede již několik let jako závod Světového poháru a to je pro kategorii juniorů vůbec největší a nejtěžší etapový závod. Startují zde šestičlenné reprezentační celky a letos se na startu sešlo 19 reprezentačních výběrů.

Závod samotný sestává z čtyř závodních dnů, 5 etap a dohromady zhruba 400 závodních km. V letošním roce se podařilo nominovat se i Lukáši Kuntovi, který patří do širšího reprezentačního kádru a spolu s Brázdou, Březinou, Otrubou, Štibingrem a Čapkem reprezentoval na 44. ročníku Závodu míru Českou republiku.

Již od prvních kilometrů se jel opravdu rychlý závod. V první etapě dojelo hlavní pole pohromadě a rozhodoval spurt, který pro sebe získal ruský reprezentant Rostovskij. Hned v druhé etapě ale začal úřadovat silný tým USA, když jejich reprezentant McNutly zalétl časovku průměrem 49 km/h. Žlutý trikot pro nejlepšího jezdce si pak udržel i po odpolední rovinatější etapě.

V sobotu na závodníky čekala královská etapa s dvěma náročnými stoupáními z Teplic na Komáří vížku, které se dá přirovnat snad jen k třem "Košovům" za sebou. Po 100 km závodníky čekal cíl na Cínovci a opět nejrychlejší byla dvojice amerických závodníků. Z Čechů si nejlépe vedl Otruba na 15. místě, Lukáš Kunt měl 10 km před cílem defekt a dojížděl na prázdném kole na 50. místě. "Defekt přišel na poslední vrchařské prémii a náš 'mechaničák' byl před mnou, tak jsem jel těch 10 km natvrdo po ráfku. Sešla se tady opravdu veliká konkurence a jsem rád, že jsem se dostal do reprezentačního výběru," řekl Lukáš v cíli královské etapy.

V poslední etapě pomohlo české družstvo Brázdovi vybojovat spurterskou prémii a zaznamenalo tak pro český team druhý dílčí výsledek. Lukáš Kunt byl klasifikován na 69. místě.

"Škoda dvou pádů v první etapě, kdy se to přede mnou roztrhlo, a defektu v královské etapě, ale je to můj první velký etapový závod a moc dobrá zkušenost," podělil se o dojmy jičínský Lukáš Kunt. (mk)

Foto: M. Kunt

foto

foto

foto

foto

foto