Polman s Mikulem pátí v Rakousku

26. 05. 2015 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Milovník horských cyklistických závodů Pačák Dan Polman se svým přítelem Lomničákem Ondrou Mikulem se po třech letech objevili opět v Rakousku, tentokrát v krásné oblasti kousek od jižní hranice České republiky, na nadmíru těžkém etapovém závodě dvojic Granitland Xtreme. Měli před sebou tři dny cyklistického klání, při kterém je čekalo 300 km v terénu, kde museli nastoupat přes 8000 metrů. Nakonec se radovali z celkového pátého místa.

Konkurence zde byla velká. Nechyběli zde samozřejmě nejlepší domácí bikeři, byli zde i Němci a Švýcaři, své zastoupení zde měli i závodníci z Nizozemska a Belgie. "S Ondrou jsme zde jeli jako jediní Češi. Škoda, když to je z ČR, co by pedálem dohodil," postěžoval si Dan Polman.

Jejich působení v jednotlivých etapách mělo stoupající tendenci. V první etapě dlouhé 110 km s převýšením 3250 m, když měl Dan defekt zadní gumy, skončili časem 5:25:48 sedmí, ve druhé o délce 110 km s převýšením 3150 metrů si časem za dvě etapy 10:42:49 o jedno místo polepšili. "Byl to dnes masakr a zítra nás nečeká nic jiného," řekl po 2. etapě Dan Polman.

Ve třetí etapě skončili pátí a toto výborné místo v mezinárodní konkurenci obsadili i celkově. "V poslední etapě jsme zvolili dobré tempo a stále drželi vzdálenost od našich pronásledovatelů. Bylo to celkem psycho a velké maso. Naše kola jsou úplně dead (mrtvá), jsou na tom hůř než my. Naše podkrkonošská úderka se opět neobešla bez technických problémů. Ondrovi nejdřív na dvaceti kilometrech uteklo zadní kolo. Po nafouknutí se ale naštěstí chytlo. No a já musel asi třetinu závodu jet vepředu jen velkou placku - řazení stávkovalo. Nohy dostaly co proto... A taky trochu nudnou bilanci 'bez pádu' jsem dnes vylepšil krásnou rybou do bahna. V etapě jsme dojeli na 5. místě a po odstoupení jednoho z týmu Focus Rapiro Racing nám tato příčka tak trochu spadla do klína i v celkovém hodnocení," rozdělil se o zážitky z poslední etapy šťastný Dan Polman.

Vedoucí Němci Matthias Leisling a Uwe Hardter (Texpa-Simplon) po prvních dvou etapách na švýcarskou dvojici Lukas Buchli a Hansueli Stauffer (Wheeler/Bixs - iXS Pro Team) ve třetím klání ztratili 4 minuty, a i přesto, sice jen o pár desítek sekund, celkové vítězství uhájili. V dresech lídrů nakonec radostně pozvedli nad hlavu krásnou žulovou trofej. Třetí dojeli a i v celkovém hodnocení se umístili Rakušané Wolfgang Krenn a Robert Berger (Focus Rapiro Racing). (bas)