Na Krkonošáku kralovali Pačáci Tomáš Vagenknecht a Dan Polman

29. 06. 2015 Cyklistika « zpět

Lomnice n/P - Poslední červnovou sobotu zaplnili areál skokanských můstků v Lomnici nad Popelkou bikeři, aby zde odstartovali na Krkonošák, tradiční a atraktivní MTB maraton horských kol.

Trať vede kopcovitými terény Podkrkonoší a Českého ráje v okolí Tábora, Kumburku, Bradlece a Kozákova. Minimální počet asfaltových úseků a naopak slušné zastoupení úzkých a méně upravených lesních cest dělají ze závodu oblíbené klání pro bikery. Letos poprvé pořadatelé vyhlásili i závod na extrémní distanci, která přidala obtížné strmé výjezdy a sjezdy na Jívě, Staropackých horách a Podlevíně. Trasa měřila 123 km a bikeři na ní nastoupali okolo 3650 výškových metrů. Náročnost závodu zvýšilo bláto z předchozích dešťů a také silných přeháněk, jež stihly především závodníky startující na extrémní distanci. Nejdelší trasa startovala z areálu skokanských můstků společně s trasou na 85 km, která byla zařazena do Českého poháru v maratonu horských kol. Závod na 85 km vyhrál průběžný vedoucí seriálu Michal Kaněra (Ghost-Mitas racing team).

S nejdelší tratí si nejlépe poradil Pačák Tomáš Vagenknecht, který se až do rozdělení tras držel v první desítce se závodníky jedoucími kratší trať. Tím si vytvořil náskok, který udržel až do cíle. Tomáš tak potvrdil, že patří k české amatérské bikové špičce. Necelých 8 minut za ním do cíle dorazil další Pačák Dan Polman, který pouhých 12 dní před startem Krkonošáku dokončil extrémní projekt Praha-Sněžka ...okolo Česka, kdy za necelých 98 hodin ujel a ušel 1463 km a nastoupal 24.300 metrů. Polman byl s výsledkem v Lomnici nadmíru spokojen, protože ještě trochu cítil v nohách zmíněný extrémní projekt. Na celkovém 5. místě dojel jičínský biker Štěpán Trmata a na 6. místě Martin Fikar, hájící barvy packého oddílu Bakako. O náročnosti nejdelší trasy svědčí, že z padesátky startujících odvážlivců přijelo v limitu do cíle pouhých 33 závodníků.

"Krkonošák jistě patří k tomu nejtěžšímu, co se u nás jezdí. Trasa nejen že je dlouhá a má velké převýšení, ale vede také neustále po lesních cestách a pěšinách a nedává téměř žádnou šanci na odpočinek. Lomničtí organizátoři nejen za trať, ale i zvládnutí uspořádání závodu zaslouží velký obdiv," sdělil po závodě Dan Polman. (bas)

Výsledky závodu na 123 km: 1. Tomáš Vagenknecht 6:23:22,9; 2. Daniel Polman 6:31:17,9 (oba Nová Paka); 5. Štěpán Trmata (Czech Tallboys) 6:50:48,4; 6. Martin Fikar (Bakako Nová Paka) 6:50:55,7.