Jičínská bikerka Vendula Kuntová dvojnásobnou mistryní republiky

21. 07. 2015 Cyklistika « zpět

Jičín - Od pátku do neděle se rozdávaly v Kutné Hoře medaile a dresy nejlepším českým bikerům a bikerkám. Počasí závodníkům opravdu přálo, průměrná teplota 30 °C, minimum srážek, rychlá a technická trať.

Na startu nechyběla slavná jména jako Kulhavý, Cink nebo Tereza Huříková či Jitka Škarnitzlová. Závod se jel i jako závěrečný díl Českého poháru horských kol, a tak byly ve hře ještě další poháry za celková umístění. Na startu nechyběli ani jičínští závodníci z teamu REMERX MERIDA TEAM Kolín Vendula a Lukáš Kuntovi.

V pátek se rozdávaly mistrovské dresy ve štafetách a skvělým výkonem se na šampionátu uvedla jičínská Vendula Kuntová, když na svém úseku udržela a předávala štafetu na prvním místě. Na posledním úseku se pak pořadí promíchalo a štafeta REMERX MERIDA TEAMU s Vendulou Kuntovou skončila nakonec bronzová.

V sobotu se závodilo o mistrovské dresy v disciplíně sprint eliminátor, kdy se systémem rozjížděk čtyř závodníků postupuje do konečného finále. Vendula Kuntová v kategorii ženy elite vyhrála suverénním způsobem kvalifikaci, v rozjížďce pak malinko ušetřila síly a v následném finále si již stylem start-cíl dojela pro svůj první titul mistryně České republiky. "Byla jsem na závod opravdu dobře připravená, ale nijak speciálně jsem formu na eliminátor neladila, naopak se soustřeďuji na cross country, ale sprinty mám docela ráda a věřila jsem si," řekla v cíli závodu Vendula Kuntová. Jako bonus se Vendule podařilo vyhrát i celý český pohár v této disciplíně.

V neděli se pak jelo o mistrovské dresy v olympijské disciplíně cross country a na startu nechyběla kompletní česká špička. V kategorii juniorů se na start postavil jičínský Lukáš Kunt, který se v této sezoně věnuje hlavně silniční cyklistice. Proto startoval až z poslední řady, ale postupně se propracovával dopředu a nakonec protnul cílovou pásku na 7. místě, když poslední kolo měl nejrychlejší ze všech závodníků. "Lukáš mě velice příjemně překvapil bojovností a velice slušným výsledkem," řekl v cíli závodu bývalý reprezentační trenér Jan Slavíček.

Vendula Kuntová nepatřila k úplným favoritkám, ale opět ukázala, že se na vrchol sezony dokáže opravdu skvěle připravit. Kategorie ženy elite a ženy U23 startuje v těchto závodech společně, a mladá děvčata tak mohou poměřit své síly s nejlepšími ženami.

Vendula výborně odstartovala a celé pole zaváděla do terénu na prvním místě. Vzhledem k panujícím teplotám ale na začátku závodu malinko vyklidila přední pozice a tato taktika se ukázala jako zásadní. Po druhém z pěti okruhů se pohybovala na 5. místě na dohled od největší soupeřky v kategorii Báry Průdkové a naopak daleko před Terezou Huříkovou a Jitkou Škarnitzlovou. Na začátku čtvrtého kola se Vendula Kuntová dotáhla na do té doby třetí Báru Průdkovou a okamžitě nastoupila a udělala si přesvědčivý náskok. V posledním kole již mohla zvolnit a do cíle dojet "na jistotu" jako třetí žena v kategorii elite, a hlavně jako mistryně České republiky kategorie ženy U23. "Byla jsem perfektně připravená a zvládla jsem i to extrémní horko. Vyplatilo se rozjet závod pomaleji a postupně zrychlovat. Navíc jsem jako jedna z mála holek v startovním poli jela závody po všechny tři dny. Jsem ráda, že se mi povedlo vyhrát tento titul již potřetí za sebou a navíc jsem se umístila i v elitní kategorii. V úterý odjíždím s reprezentací na mistrovství Evropy do Itálie, kde startuji příští sobotu. Moc ráda bych se nominovala na letošní mistrovství světa," řekla v cíli nejúspěšnější žena letošního mistrovství republiky Vendula Kuntová. Kromě dvou titulů mistra republiky a třetího místa ze štafet ještě vyhrála dvě pohárové dlouhodobé soutěže, ve sprintu a v cross country kategorie U23. Takže nezbývá než dodat slova klasika: "zřejmě slušnej oddíl". (rmk)