Kunt úspěšný na etapovém závodu Regionem Orlicka

11. 08. 2015 Cyklistika « zpět

Jičín - O uplynulém víkendu se jel v Lanškrouně již 29. ročník etapového závodu Regionem Orlicka. Tento čtyřetapový závod složený ze tří závodů jednotlivců s kopcovitým profilem a jedné časovky vždy dokonale prověří připravenost juniorských cyklistů.

Stejně jako v minulých ročnících i letos se zde sešla velice dobrá konkurence týmů z Německa, Rakouska, Polska, Belgie a Slovenska. Na startu v Lanškrouně se prezentovalo 148 závodníků. První etapa měla již tradičně klidnější, seznamovací průběh a do cíle dojela pohromadě skupina asi 70 závodníků. Druhou etapou byla již tradičně časovka na 10 km, kdy jičínský cyklista Lukáš Kunt (REMERX MERIDA TEAM Kolín) skončil těsně pod stupni vítězů na 4. místě, když ho od stříbra dělilo 1,5 s.

Vše si Lukáš vynahradil v odpolední královské etapě. Zde byl celou dobu velice aktivní, v závěru závodu s malým náskokem vyhrál poslední vrchařskou prémii v Cotkytli a v následném sjezdu ještě více odskočil svým pronásledovatelům. Nakonec do cíle dojížděla čtyřčlenná skupina, z které Lukáš vyspurtoval výborné druhé místo. "Dnes to byla parádní etapa, jel jsem poslední dva kopce naplno a povedlo se mi startovní pole dokonale roztrhat. Dojezd byl lehce proti větru, tak jsem si na vršku posledního kopce zvolnil a počkal na Jirku Šorma a Martina Spudila a zkusil s nimi dotáhnout únik do konce. Ve sjezdu se na nás ještě dotáhl jeden z německých závodníků a ve spurtu jsem se nechal trochu zavřít a skončil druhý," řekl Lukáš v cíli etapy. Celkově se dostal na 3. místo a na žlutý dres ztrácel pouhé 3 vteřiny.

V poslední etapě začala úřadovat perfektně zorganizovaná německá družstva, když nejprve na rychlostních prémiích získala 3 bonifikační vteřiny. Pak se po vrchařské prémii vytvořila nenápadná skupinka 9 závodníků. Ti byli postupně pohlceni startovním polem, ale vpředu zůstal jeden z německých závodníků, do té doby na 8. místě jedoucí Till Zetzsche (RSC Cottbus). To však nikdo z pelotonu nevěděl, a když motospojka nahlásila, že je vpředu jeden ze závodníků, zbytek pelotonu neskutečně zrychlil, ale náskok se podařilo pouze zmenšit. Německý závodník tak vyhrál i celkově, jičínský Lukáš Kunt skončil na 4. místě v celkové klasifikaci. (rmk)