Česká cyklokrosová elita se představila v Jičíně

12. 10. 2015 Cyklistika « zpět

Jičín - Petr Kordík ve spolupráci s SC Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav za podpory města Jičína a dalších partnerů připravili na neděli 11. října 2. ročník jičínského cyklokrosu. Ten letošní se konal pod hlavičkou TOI TOI Cupu, tedy Českého cyklokrosového poháru, který ve svém 4. dějství zavítal právě do krásného prostředí jičínské Čeřovky.

Hlavní pohárová soutěž byla vypsaná pro všechny mládežnické kategorie a ženskou elitní kategorii. Pro muže elite pak byl připraven atraktivní vložený závod.

Pořadatele hodně potěšila účast v kategorii žáků, kde se na trať vydaly rovné čtyři desítky mladých závodníků. Svou letošní neporazitelnost zde uhájil Pavel Bittner. Mezi kadetkami se letos podruhé radovala Magdalena Mišoňová, kadet Jakub Schierl si připsal třetí trumf. Naopak trojnásobný vítěz junior Josef Jelínek okusil hořkost porážky, když skončil třetí, a z výhry se radoval Václav Sirůček.

Domácí příznivce hodně zajímal start elitní kategorie žen, v které z první řady startovala domácí naděje Vendula Kuntová. Po startu se držela na páté příčce, poté předjela svou reprezentační kolegyni Martinu Mikuláškovou a stále měla sotva pár desítek metrů před sebou Nikolu Noskovou a nestárnoucí reprezentantku Slovenska Janku Štefkovou. Nikdo ze špičky však v posledních kolech chybu neudělal, a tak za zaslouženou vítězkou Janou Czeczinkarovou vybojovala druhou příčku Štefková, třetí byla Nosková a s odstupem pouhých dvanácti sekund poté projela cílem Vendula Kuntová. Domácí závodnice tak dosáhla svého nejlepšího letošního pohárového umístění a v průběžném pořadí Českého poháru se posunula již na skvělé třetí místo!

Vítězka Jana Czeczinkarová uvedla: "Trať mi dost sedla, protože je tady víc kopcovitá a podobná závodům horských kol. Ze začátku jsem se spíš vyvezla za ostatními a postupně jsem se propracovala do čela. Získávala jsem hlavně v technice a tím si vybudovala náskok, který jsem udržela až do cíle."

Mezi muži vyrazil na trať nepohárového Open závodu nejaktivněji obhájce vítězství Vladimír Kyzivát, který si udržoval mírný náskok. Poté se opět sjel nejsilnější kvartet do jedné skupiny. V dalším průběhu se na čele vytvořila dvojice Vojtěch Nipl - Jakub Skála. Jičínský Lukáš Kunt, jednoznačně nejmladší závodník startovního pole, se dlouho držel svého daleko zkušenějšího oddílového kolegy Filipa Eberla, a to mu vyneslo pěkné sedmé místo, se kterým byl maximálně spokojen. Z vítězství se nakonec radoval Vojtěch Nipl, před Jakubem Skálou a Štěpánem Schubertem.

A takto zhodnotil závod vítěz elitní kategorie Vojtěch Nipl: "Začátek byl svižnější, než jsem čekal. O tempo se staral Vláďa Kyzivát, po něm nastoupil v největším výjezdu Kuba Skála. Zůstali jsme ve dvou a udržovali si náskok před ostatními. Tři kola před koncem jsem jel už osamocen. Na přehledné trati jsem si až do cíle svůj náskok uhlídal." Přestože trať byla pro cyklokrosaře až netradičně pevná, díky tomu se mohlo jet zostra, a počasí ideální, mnozí se nevyvarovali drobných pádů a některé zradila technika, třeba i v cíli nakonec druhého Jakuba Skálu. "Spadl mi řetěz mezi převodníky. Nemohl jsem ho vyndat a musel běžet do depa kolo vyměnit. A pak už tam byla velká mezera. Dnešní závod jsem bral jako trénink, takže to bylo příjemné zpestření," uvedl Skála. V úvodních kolech diktoval tempo především loňský vítěz z Jičína Vladimír Kyzivát (Johnson Controls AŠ MB), ale v dalším průběhu závodu nabral mírnou ztrátu, kterou již nedokázal stáhnout. "Dneska mi na bednu chybělo víc štěstí. Ve čtvrtém kole jsem měl defekt a pak už mi to nebrala hlava. Jsem trochu zklamaný, ale je to sport," řekl Kyzivát.

Ceny nejlepším předával starosta města Jičína Jan Malý a co je velmi dobrou vizitkou pro pořadatele, že ohlasy na trať a organizaci, a to nejen z úst nejlepších, byly více než pozitivní. Sportovní den na Čeřovce završily závody pro děti i dospělé závodníky na horských kolech. Další podrobnosti o závodě na stránkách www.fitclubjicin.cz/toi-toi-cup. (jk)

Výsledky

Žáci (40 startujících): 1. Pavel Bittner, 2. Vojtěch Března, 3. Jan Zatloukal.

Kadetky (25): 1. Magdalena Mišoňová, 2. Tereza Vaníčková, 3. Kristýna Zemanová.

Kadeti (27): 1. Jakub Schierl, 2. Adam Ťoupalík, 3. Vladimír Mikšaník.

Junioři (21): 1. Václav Sirůček, 2. David Honzák, 3. Josef Jelínek.

Ženy (18): 1. Jana Czeczinkarová, 3. Janka Keseg Štefková (Slovensko), 3. Nikola Nosková, 4. Vendula Kuntová. 5. Martina Mikulášková.

Muži (20): 1. Vojtěch Nipl (PUSKINAK.CZ), 2. Jakub Skála (ČEZ CYKLO TEAM Tábor), 3. Štěpán Schubert (REMERX - MERIDA TEAM).