Silvestrovský šachový turnaj v Lužanech

04. 01. 2016 Šachy « zpět

Lužany - Už po 38. se sešli šachoví bojovníci na tradičním Silvestrovském turnaji v Lužanech.

Přijeli obhájci loňských stupňů vítězů, Jakub Šafařík, Petr Tázlar a Tomáš Kraus, silná trojka z Hořic, i když dnes hrají každý za jiný oddíl. Přijela velmi silná osmnáctičlenná výprava z Jičína. Přijeli i hráči z Polska. A že se dá do Lužan na Silvestra dojet i bez auta, dokázal nejvzdálenější hráč Filip Holý, který přijel hromadnou dopravou až z Plzně. Jako vždy je začátek trochu hektický. Někteří přihlášení nepřijeli, jiní, kteří nebyli přihlášení, dorazili na poslední chvíli, a tak se dlouho nevědělo, kolik startujících vlastně bude a jestli se všichni do hrací místnosti vejdou.

V 9 hodin ale bylo rozlosováno první kolo. Na 45 šachovnicích 90 generálů vedlo svá vojska proti soupeřovu králi. Celkem 12 z nich mělo hodnocení ELO přes 2000 a i někteří další mají zkušenosti z ligových zápasů.

Hrálo se švýcarským systémem a tam v prvním kole mnoho překvapení nebývá. Za zmínku stojí snad jen výhra mladého Petra Pipka (Sobotka) nad zkušeným Rusnákem (Lipnice) a další naděje osmiletý Filip Dolenský (Libštát) porazil papírově zdatnějšího Petra Přibíka (So Hradec Králové). Před druhým kolem došlo k chybnému nastavení v počítači a muselo se nasazení hráčů opakovat. Žádný překvapující výsledek ale druhé kolo nepřineslo.

Ve třetím kole už na sebe narazili i ti nejlepší, a jaké to je, když se prohraje, poznali K. Soural s T. Krausem, J. Novotný s K. Möllerem a V. Friedrich, který prohrál s J. Kohoutem.

Ve čtvrtém kole porazil T. Kraus P. Buchara, M. Dolenský sebral bod K. Möllerovi, W. Dudek neměl soucit s Natašou Richterovou a V. Friedrich znovu prohrál, tentokrát s B. Matoušem z Chotče. Do pátého kola tak nastupovali s plným počtem bodů už jen tři hráči, Tomáš Kraus si změřil síly s Milanem Dolenským a po krátkém boji se oba spokojili s remízou. Třetí s plným počtem bodů Jakub Šafařík se utkal s Martinem Duczynskim a zvítězil i popáté.

O polední přestávce tak byl na čele Jakub Šafařík s 5 body a za ním čtveřice pronásledovatelů s půlbodovou ztrátou: Tomáš Kraus, Milan Dolenský, Petr Tázlar a Martin Šedivý. Dalších pět hráčů už ztrácelo na čelo celý bod.

Po krátké přestávce na občerstvení zasedli k první šachovnici Kraus a Šafařík a po tuhém boji si Tomáš připisuje celý bod. To ještě nikdo netušil, že to bylo vlastně předčasné finále. Na druhé šachovnici se Dolenský s Tázlarem shodli na remíze, na třetí šachovnici Šedivý porazil Sourala, Sucharda zvítězil nad J. Novotným a Zahálka porazil Štefana. Čelo bylo stále vyrovnané. Ještě dvanáctý hráč ztrácel na prvního pouze jeden bod. Stále nic nebylo jasné.

V sedmém kole Kraus, Tázlar, Šafařík a V. Kykal zvítězili a připsali si bod, Sucharda s Dudkem se shodli na remíze. Počet hráčů s nejvýše jednobodovým odstupem za prvním se zredukoval na šest.

V osmém kole si Kraus poradil s Tázlarem, Šafařík porazil Šedivého a Sucharda sebral naději na stupně vítězů V. Kykalovi. Na čele je samostatně Kraus, s půlbodovou ztrátou Šafařík a jeden bod ztrácí Sucharda. Další čtyři mají 6 bodů: J. Novotný, Zahálka, Dolenský a Tázlar ztrácí ale 1,5 bodu a první místo už je mimo jejich dosah, o třetí ale mohou bojovat všichni.

Poslední kolo svedlo proti sobě Krause a Suchardu, Tomáš Kraus z Mahrly Praha neponechal nic náhodě, vyhrál a zaslouženě s jednobodovým náskokem zvítězil v celém turnaji. Soupeřům povolil pouze jednu remízu. Potvrdil tak formu, kterou prokazuje v zápasech extraligy i 1. ligy družstev. Jakub Šafařík s J. Novotným remizoval a se sedmi a půl bodem skončil druhý. Zahálka porazil Dolenského a jediný z těch šestibodových získal celý bod a skončil tak třetí. Všechna tři místa byla samostatná a nebylo třeba použít pomocná hodnocení. Na dalších místech skončili se 6,5 body 4. Jaroslav Novotný (ŠK AD Jičín), 5. Martin Šedivý (ŠK Lípa), 6. Vojtěch Kykal (Lázně Bělohrad), 7. David Sucharda (Or. Hradec Králové), 8. Lukáš Rychna (ŠK AD Jičín), 9. Petr Tázlar (ŠK AD Jičín), 10. Martin Buločkin (Panda Rychnov n/K). Hráči na dalších místech už ztráceli na vítěze více než 2 body.

Ani na ostatních šachovnicích se ale nedávalo soupeřům nic zadarmo. Už nešlo sice o první místo, ale každé vítězství znamenalo získání slona, tedy poukázky na občerstvení. Že je to pevná měna, se projevilo i tím, že si nevyužité slony z minulého ročníku někteří přivezli k využití letos a někteří si je zase uschovali na ročník příští.

V turnaji bojovaly i dvě ženy, Nataša Richterová (ŠK AD Jičín) přidělávala problémy těm nejlepším a skončila na 17. místě, Kateřina Skybová (Sl. Hradec Králové) skončila vysoko nad svým nasazením na 60. místě. Šachy nejsou omezeny věkem, nejstarší pětaosmdesátiletý Zdeněk Mikule (TJ Lomnice n/P) obsadil se čtyřmi body 54. místo a nejmladší sedmiletý Vít Jakubec (ŠK AD Jičín) sbíral teprve turnajové zkušenosti, a přesto neskončil poslední.

Jak rozhodující jsou body ze závěrečných kol, ukazuje postup Roumena Bikova (Dvůr Králové). Plný počet bodů z posledních čtyř kol ho posunul ze 78. místa po pátém kole až na 33. místo celkového pořadí. Byl to i největší skokan turnaje oproti nasazení na 79. místě.

Celkem bylo sehráno 405 partií a rozdáno bylo 363 slonů za vítězné partie. Luděk Švec nejvíc šetřil pořadatele tím, že sehrál pět remíz, to je bez odměny za vítězství.

Vyhlášení výsledků, rozdání cen, poděkování sponzorům i popřání do nového roku se stihlo podle plánu do 15.30. Poslední šachový turnaj v roce 2015 skončil. Ladislav Mach