Česká cyklokrosová elita po roce opět bojovala v Jičíně

04. 10. 2016 Cyklistika « zpět

Jičín - Petr Kordík za podpory města Jičína, hejtmana Královéhradeckého kraje a dalších partnerů připravil v neděli 2. října již 3. ročník jičínského cyklokrosu. Ten letošní se konal podruhé v řadě pod hlavičkou TOI TOI Cupu, tedy Českého cyklokrosového poháru, který zavítal právě do krásného prostředí jičínské Čeřovky. Na atraktivní trati se představilo téměř tři sta závodníků a závodnic ze čtyř zemí, když dorazila kvalitní konkurence z Německa, Polska i Slovenska.

Hlavní pohárová soutěž byla vypsaná pro všechny mládežnické kategorie a nově i pro všechny kategorie veteránské, tedy masters. Pro muže elite a ženskou elitní kategorii pak byl připraven atraktivní vložený závod. Ten díky jičínským nadějím na přední umístění v podobě sourozenecké dvojice Vendula a Lukáš Kuntovi přilákal rekordní počet diváků, přestože počasí bylo na rozdíl od loňského klání po poledni již hodně sychravé.

A kdo byl nejlepší v pohárových kategoriích masters? V kategorii M30 se poprvé letos ukázal mistr O. Zelený a vyhrál, na druhém místě dojel, pro některé v masters cyklokrosu nová tvář, P. Linet a třetí byl smolař J. Chyba, kterého v závodě potkaly nepříjemné technické problémy po srážce s jedním z pomalejších závodníků kategorie elite! Kategorii M40 opět ovládl profesorským stylem V. Mlynář před stále mladším L. Balákem a třetím M. Mullerem. V mužích M50 nedal nikomu šanci úřadující mistr J. Bálek, o čtyři vteřiny později dorazil I. Kovařík a třetí už s výraznější ztrátou V. Lachnit. V kategorii M60 po defektu favorita L. Brusche závod opanoval Polák A. Misina před J. Lehotským a pódium doplnil třetím místem J. Voňka. Nejlepšími ženami na trati byly P. Maráčková, I. Jáklová, P. Krtičková a H. Bučíková.

Ve 13 hodin se na trať vydalo celkem 16 žen a z první řady mezi favoritkami na pódium startovala i jičínská Vendula Kuntová (EXPRES MERIDA TEAM Kolín). Prakticky po celý závod se držela mezi nejlepšími a nakonec se mohla radovat z parádního třetího místa. Zaslouženou vítězkou a obhájkyní prvenství z loňska se stala úspěšná česká reprezentantka Jana Czeczinkarová (SRAM MITAS TREK).

Mezi muži vyrazil na trať open závodu za mohutné podpory domácích příznivců hodně dravě jičínský Lukáš Kunt. Od úvodu hýřil aktivitou a postaral se o roztrhání celého početného startovního pole. Kolo a půl jezdil sám na špici, poté se vepředu vytvořil kvartet favoritů. O vítězství si to nakonec rozdali Lubomír Petruš (ETHIC Sport), který byl v cíli o pouhých 8 sekund dříve než Daniel Lukeš (ČEZ CYKLO TEAM Tábor). Lukáš Kunt živil až do konce naději na pódium, které mu nakonec uteklo o pouhých 10 sekund, když třetí příčku obhájil Štěpán Schubert (ČEZ CYKLO TEAM Tábor).

Pořadatele potěšil zájem veřejnosti, který dává tušit, že se v Jičíně úspěšně daří navázat na tradiční cyklokrosovou podívanou z 80. let minulého století. Rovněž ohlasy na trať a organizaci, a to nejen z úst nejlepších, byly více než pozitivní. Pochvalně se o zdejším okruhu vyjádřil například Vojtěch Červínek, mimo jiné bývalý trenér několikanásobného mistra světa Petra Štybara, a stejně tak reprezentační trenér Petr Dlask. "Zdejší trať se mi moc líbila, déšť ji udělal ještě techničtější než v roce minulém, a tak byly k vidění krásné cyklokrosové souboje," uvedl Dlask.

Kompletní výsledky najdete na webových stránkách cyklokros.cz a cyklokros-masters.cz. (jk)

Prohlédnout snímky Jiřího Sedláčka

Další snímky zde

Video Martina Katěry