Vendula Kuntová vyhrála závod Českého poháru v cyklokrosu

06. 12. 2016 Cyklistika « zpět

Jičín - V sobotu 3. prosince pokračoval již šestým závodem Český pohár v cyklokrosu. Tuto nejvyšší národní cyklokrosovou sérii hostily středočeské Jabkenice.

Na startu kategorie ženy elite, která se jela na šest okruhů, se sešla téměř kompletní česká špička. Chyběla jen nemocná Pavla Havlíková, která doposud vyhrála všechny závody, a tak se čekalo, kdo bude další vítězkou. Jičínská cyklistka Vendula Kuntová (EXPRES-MERIDA TEAM Kolín) letos poprvé startovala z první řady (pořadí určuje počet mezinárodních UCI bodů) a toho dokázala náležitě využít. Po startovní rovince vjížděla do terénu na první pozici s nepatrným náskokem, který na umělých překážkách, které jako jediná zdolávala v sedle bicyklu, ještě zvýšila. Po druhém kole se na ni dotáhla favorizovaná Nikola Nosková (třetí z loňského MS v kategorii U23) a tato dvojice spolu odkroužila další dvě kola. V předposledním kole se Vendule Kuntové povedlo bezchybnou jízdou od své soupeřky odpoutat a do cíle závodu dojela suverénně s náskokem 27 vteřin na prvním místě. "Dnes se mi povedlo odstartovat a pak jsem se soustředila na technické pasáže kde jsem na rozdíl od ostatních nechybovala. Když se na mě dotáhla Nikola Nosková, hlídala jsem si ji, a když v jednom kole několikrát chybovala, využila jsem toho a nastoupila jsem a dotáhla závod do vítězného konce," řekla hned po závodě Vendula novinářům. Na druhém místě byla Nikola Nosková a třetí úřadující mistryně ČR Martina Mikulášková.

I závod elitní kategorie mužů přinesl netypickou podívanou, když na čele dlouho kroužila skupinka čtyř závodníků (Paprstka, Nesvadba, Šimůnek a Polák Konwa), z které byl nejrychlejší poprvé v letošní sezoně Radek Šimůnek. Na stupně vítězů ho doprovodil Jan Nesvadba a polský závodník Marek Konwa. (rmk)