Silvestrovský šachový turnaj v Lužanech - 40. ročník

08. 01. 2018 Šachy « zpět

Lužany - Konec roku 2017 byl na blátě a na silvestra byla předpověď teploty přes 10 °C. Žádné zimní počasí. V Lužanech se přesto chystal tradiční šachový turnaj. Už 40. ročník. Tentokrát byl turnaj za podpory KHŠS povýšen na otevřený přebor Krajského královéhradeckého šachového svazu v RAPID šachu. Z tohoto důvodu byla očekávaná účast kolem 90 šachistů. Někteří přihlášení ale nepřijeli a zaregistrováno bylo nakonec jen 83 šachistů.

Přijelo hodně starých známých, mezi nimi i první čtyři z minulého ročníku, ale objevily se i nové tváře. Největší, šestnáctičlenná skupina přijela z Jičína, ale byli tu hráči i mimo Královéhradecký kraj. Nejvzdálenější byl asi Michal Volf z Ústí nad Labem.

Jako vždy je začátek trochu hektický. Tentokrát k tomu přispěla i výpočetní technika. Ještě večer vše pracovalo bez problémů, počítač ale asi věděl, že se bez něho neobejdeme, a tak si postavil hlavu. Ještěže ho uměl zkrotit IT odborník Milan Borůvka.

A tak si poprvé soupeři nad 41 šachovnicemi podali ruce a spustili hodiny s mírným zpožděním. Ten 83. hráč měl v tomto kole pauzu. Hrálo se švýcarským systémem 2x 15 minut. Rychlá partie, hodiny sice ženou hráče k bleskovému rozhodování, ale boj dvou královských družin na šachovnici je nesmlouvavý. První kola ve "švýcaru" nebývají příliš překvapivá, výkonnostní rozdíl soupeřů je velký. A tak snad jen vítězství patnáctiletého Jana Lajbla nad obhájcem loňského vítězství a jičínským oddílovým kolegou Martinem Duczynským bylo trochu nečekané.

Ve druhém kole počítač proti sobě posadil dvě ženské favoritky. Radce Růžičkové po tuhém boji musela složit zbraně mnohem zkušenější Nataša Richterová z Grygova v Náměšti na Hané.

Každým kolem se zužuje počet těch, kteří zůstávají s plným počtem bodů. Po čtvrtém kole už byli jen tři. Zkušený, nejvýše nasazený Petr Tázlar ze Sl. Hradec Králové, už zmíněný Jan Lajbl z Jičína a Martin Šedivý z ŠK Lípa. Ani jeden z nich však v pátém kole nevyhrál. Do čela se vítězstvím dotáhl Jakub Šafařík, ze Sl. Hradec Králové. Přes krátkou polední přestávku je tak na čele tříčlenná skupina Tázlar, Šafařík a Šedivý se 4,5 bodu, ovšem za nimi osm vlčáků pouze s půlbodovou ztrátou. Každý z nich pomýšlel na vítězství.

V šestém kole Šafařík porazil Šedivého a s půlbodovým náskokem se osamostatnil v čele. Počet pronásledovatelů s jednobodovou ztrátou však stoupl na dvanáct. Dopředu se propracovával po počáteční ztrátě Duczynski i Richterová. V sedmém a osmém kole pokračoval na vítězné vlně Šafařík a zvítězil i Šedivý. Tázlar naopak půlbody rozdával.

Ani po osmém, předposledním, kole nebylo nic rozhodnuté. Zůstalo celkem 6 adeptů na vítěze. A tak i v tom posledním kole se bojovalo o každý půlbod. Jakub Šafařík se podělil o bod s Duczynským a se 7,5 bodu se stal s půlbodovým náskokem celkovým vítězem. Na druhé šachovnici remizoval Šedivý s Richterovou a na třetím stole remizoval Jan Lajbl (překvapení turnaje) s Davidem Bémem. Na čtvrté šachovnici vyhrál Tázlar nad Petrem Staňkem z Jaroměře. Svůj odpolední finiš zakončili vítězstvím také jičínští sprinteři Lukáš Rychna, Petr Buchar a Honza Kohout.

Do krajského přeboru KHŠS se započítávali pouze hráči registrovaní v našem kraji. Prvních 8 hráčů tuto podmínku splňovalo, a tak pořadí v turnaji i krajském přeboru je shodné. Poháry za vítězství v krajském přeboru i peněžitou prémii si odnesli vítěz Jakub Šafařík (7,5 b.), druhý Martin Šedivý (7) a třetí Petr Tázlar (také 7). Medaile v kategorii žen a věcnou cenu získaly první Radka Růžičková z Jaroměře (5,5), druhá Kateřina Malíková (5,5) a třetí Anna Vítová (5), obě z Jičína.

Čtvrté místo obsadil celkově i v KP Lukáš Rychna, páté Petr Buchar, šesté Honza Kohout, sedmé Jan Lajbl, osmé Martin Duczynski (všichni 6,5 b. a všichni z ŠK AD Jičín). Devátá, mimo KP skončila Nataša Richterová (6,5) z Náměšti na Hané a desátý David Bém z Jiskry Jaroměř (6,5).

Nejen na prvních šachovnicích se urputně bojovalo o body, za každé vítězství se rozdávali sloni - lužanská specialita, poukázka na udržení stravovacího i pitného režimu. Vítěz si tak mohl vyzvednout odměnu za výhru hned po partii. Že je to pevná měna, se projevilo i tím, že si nevyužité slony z minulého ročníku někteří přivezli k využití letos.

Skokanem turnaje se stal Štěpán Mareš z LOKO Trutnov, který proti nasazení poskočil o 41 míst a skončil s 5,5 bodu na 21. místě. Nejstarším hráčem byl 82letý Evžen Blaháček z Liberce, nejmladším osmiletý František Zbranek z Mladé Boleslavi. Nejlepší žena mimo KP devátá Nataša Richterová. Nejlepší z domácích skončil na 35. místě Tomáš Málek.

Celkem bylo sehráno 369 partií a rozdáno 294 slonů za vítězné partie. Nejvíce pořadatele šetřil Luboš Machovec z Valdic se šesti remízami, to je bez odměny za vítězství.

Poděkování zaslouží sponzoři, za všechny bych chtěl jmenovat alespoň jednoho, kamaráda a pravidelného účastníka turnaje Mirka Martinovského z Jaroměře, který nikdy nepřijel s prázdnou. Díky také všem, kteří se na přípravě a organizaci turnaje podíleli.

Poslední šachový turnaj v roce 2017 skončil, byl trochu výjimečný z několika důvodů. Za prvé - je to kulaté výročí, čtyřicítka je docela pěkné číslo, za druhé - byli jsme poctěni povýšit turnaj na Krajský přebor v RAPID šachu. A za třetí, věk přibývá nejen hráčům, ale i pořadatelům, a jak už jsem avizoval loni, pokud se nenajde následovník, byl to v Lužanech nejspíš šachový silvestr poslední. V nejlepším se má přestat.

Pevné zdraví, hodně štěstí i splněných přání do roku 2018 přeje Ladislav Mach