Žáci Podhoráku se na bednu na MČR v národní házené těsně nedostali

10. 07. 2018 Národní házená « zpět

Podhorní Újezd - Mistrovství ČR mladších žáků v národní házené hostila v tomto roce moravská metropole Brno. Na tento závěrečný velký turnaj, který se konal od 22. do 24. června, postupují vždy pouze vítězové jednotlivých krajů.

Západní Čechy reprezentovalo družstvo Kyšic, severní Čechy Žatec, střední Čechy Řevnice, jižní Moravu Draken Brno, severní Moravu Studénka a východní Čechy Podhorní Újezd.

Chlapci z Podhorního Újezdu jeli obhajovat bronzové medaile z minulého roku. Jejich naděje na obhajobu se bohužel snížily již při odjezdu, kdy se trenéři dozvěděli, že onemocněl důležitý obránce ze základní sestavy Viktor Barcal. Na mistrovství tedy nakonec odjelo jen 7 mladších žáků + 2 chlapci z přípravky jako náhradníci na střídačku. Rozhodli se ale nevzdávat nic před bojem, jít od zápasu k zápasu, potrápit soupeře v rámci svých možností a ukázat všem, že i v malém počtu hráčů se dá bojovat o pěkný výsledek.

Bohužel hned první páteční utkání s domácím družstvem Drakenu Brno se Podhoráku příliš nepovedlo. Na výsledku se podepsala velká nervozita, neoblíbený povrch hřiště (umělá tráva) také udělal své a chlapci tento zápas prohráli 9:15.

Trenéři měli dost práce povzbudit a namotivovat hráče na druhé utkání, které se hrálo ještě téhož dne odpoledne s Řevnicemi. Odpočinutý Podhorák tentokrát vlétl na soupeře ze středních Čech tak, že po poločase vedl o 6 branek. Velmi se dařilo obraně pod vedením M. Čermáka a jeho spoluhráčům O. Kloutvorovi a L. Šárovi. V bráně dobře zapracoval T. Današ, který pochytal a vyrazil spoustu střel nejlepšímu střelci turnaje V. Zavadilovi (60). V útoku se dařilo Vl. Bílkovi, který vstřelil 17 branek, a o zbytek se podělili Adam Kloutvor (5) a F. Chudoba (4). Skóre se nakonec vyšplhalo na konečných 26:15. První vítězství tak kluky z Podhoráku nastartovalo na sobotní zápas proti Studénce, která ještě nebodovala a třásla se na výhru.

Hned v úvodu utkání vysunula Studénka osobní obranu na Vl. Bílka. Tato taktika sice znepříjemnila Podhoráku hru, ale v pravou chvíli se rozstříleli i ostatní útočníci Adam (6) a Filip (3). Obrana s brankářem vyvážela míče, posílala chlapce do rychlých brejků a skóre narůstalo až do konečné výhry 18:8.

V sobotu odpoledne potom následovalo utkání s Žatcem a přímý boj o celkové 3. místo na mistrovství. Vítěz tohoto utkání měl s největší pravděpodobností medaili jistou. Zápas začal poněkud vlažněji, což bylo znát, a Žatec se ujal od začátku vedení o 2 branky. Tento stav si udržoval až ke konci poločasu, kdy byl bohužel vyloučen brankář Podhorního Újezdu T. Današ za nesportovní chování (zahození míče) na 5 minut. Do branky musel nastoupit F. Chudoba a nastaly krušné chvíle, kdy se o branky v útoku museli postarat pouze dva útočníci. Poločas skončil o 2 branky vítězně pro Žatec. Do druhé půle mohl znovu nastoupit vyloučený brankář a začalo se dařit. Z poločasového výsledku 4:6 pro Žatec bylo rázem skóre 8:6 pro Podhorák. Další útoky a střely ale zlikvidoval brankář Žatce, když střely na něj směřovaly stále do stejných míst a střelba se nezměnila ani po výtkách trenérů. Díky tomu se Žatec dostal opět do vedení 8:9. Podhorák s blížícím se koncem ještě zmobilizoval zbytky sil a vyrovnal na 9:9. V posledních minutách zápasu bohužel překonal útočník soupeře technickou střelou brankáře T. Današe a i přes úpornou snahu v závěru zápasu už ke změně nedošlo. Nejdůležitější utkání tak skončilo 9:10 pro Žatec a bylo víceméně rozhodnuto, kdo si odveze bronz.

Poslední nedělní utkání s už jistým vítězem mistrovství, družstvem z Kyšic, bylo pouze formalitou. I tak chtěli chlapci z Podhorního Újezdu ukázat, že by se dalo porazit. I tentokrát ale museli trenéři udělat změnu na postech kvůli bolestem kolena útočníka F. Chudoby. Uchýlil se tedy do branky a brankář T. Današ byl nucen jít hrát na obranu. Do útoku nastoupil na celý zápas "přípravkář" J. Šritr. První poločas byl i přesto velmi vyrovnaný a skončil 6:6. V druhé polovině se ale projevila únava a malý počet náhradníků na lavičce. Favorit tak vyhrál utkání 11:18.

Nejužitečnějším hráčem Podhoráku se stal M. Čermák, nejlepším útočníkem celého turnaje potom Vl. Bílek.

Velké poděkování opět patří všem rodičům a fanouškům, kteří v Brně povzbuzovali chlapce po celý turnaj. Nemenší díky patří všem, kteří poté uspořádali po návratu domů nečekané přivítání. Bylo to neskutečně krásné překvapení i přesto, že medaile byla pouze bramborová. (šk, fk)

Výsledky Podhoráku:

TJ So Podhorní Újezd - Draken Brno 9:15 (4:7)

TJ So Podhorní Újezd - Řevnice 26:15 (12:6)

TJ So Podhorní Újezd - Studénka 18:8 (7:4)

TJ So Podhorní Újezd - Žatec 9:10 (4:6)

TJ So Podhorní Újezd - Kyšice 11:18 (6:6)

Konečné pořadí

1. TJ Sokol Kyšice (86:48 - 10 bodů)

2. Draken Brno (70:53 - 8)

3. TJ Žatec (59:55 - 6)

4. TJ Sokol Podhorní Újezd (73:66 - 4)

5. SK Studénka (47:73 - 2)

6. NH Řevnice (74:114 - 0)

Sestava PÚ: T. Današ, M. Čermák, O. Kloutvor, L. Šára, T. Imlauf, J. Šritr, F. Chudoba (9), Adam Kloutvor (17), Vl. Bílek (47). Trenéři F. Kloutvor, Vl. Bílek.