Čtyři jičínská děvčata bojovala na Zimním poháru ČR v plavání

10. 12. 2018 Plavání « zpět

Jičín - Druhý prosincový víkend patřil k finálovým závodům plavecké sezony v plavání mladších žáků.

Plavecký bazén v Jablonci nad Nisou hostil Zimní pohár ČR v plavání mladších žáků. V této kategorii desetiletých žáků je tato soutěž nejvyšší, kterou mohou na podzim absolvovat, a mnohdy je označována jako "neoficiální" mistrovství ČR této věkové kategorie a jedná se o vrchol zimní sezony. Na tomto poháru mohou startovat pouze žáci, kteří si postup vybojovali v jednotlivých krajských kolech v Čechách a na Moravě během listopadu. Po těchto kvalifikacích bylo na Zimní pohár přijato pouze 40 nejlepších zaplavaných výkonů ze všech krajských kol na tratích 50 a 100 m a pouze 24 nejlepších výkonů na tratích 200 a 400 metrů.

V Jablonci se sešla velmi kvalitní konkurence v tomto silném ročníku a bylo vidět mnoho kvalitních republikových výkonů. O velké vyrovnanosti závodníků svědčí fakt, že např. do půl vteřiny se dokázalo v mnoha závodech "vměstnat" třeba i deset závodníků a o umístění rozhodoval rychlý dohmat nebo třeba i trochu "sportovního štěstíčka". Organizátoři závodů se postarali o vynikající atmosféru a hladký průběh, téměř vše odpovídalo úrovni mistrovství republiky. Na mítink se z oblastních přeborů nominovalo přes 300 plavců ze 75 plaveckých oddílů. Pro jičínské závodníky bylo v takto velké konkurenci jakékoliv umístění do 15. místa bráno jako skvělý výsledek!

Náročnou kvalifikací se na tuto soutěž z jičínského oddílu podařilo postoupit hned čtyřem jičínským děvčatům. Děvčata plavala na hranici svých možností, a přestože na medaile nedosáhla, podařilo se jim vybojovat i umístění v top 10.

Nejlepším výsledkem co do umístění jičínských plavců bylo "nepopulární" 4. místo Petry Smolíkové na trati 50 m znak, kdy jí k bronzovému stupínku chybělo pouze 0,4 desetiny sekundy. Adriana Hátlová si doplavala na trati 100 m znak pro 7. místo. Tereza Myšková skončila na 100 m prsa v osobním rekordu na 11. místě a Anna Viková si doplavala pro 15. místo v závodě na 50 m motýlek. Pro děvčata byl úspěch, že se kvalifikovala na tento Český pohár žactva a získala spoustu zkušeností z velkých závodů.

Výkony jičínských plavců předpovídají další slibnou budoucnost jičínského plavání, všem plavcům moc děkujeme za reprezentaci plaveckého oddílu a zároveň jim přejeme zasloužený odpočinek a mnoho dalších úspěchů v nové plavecké sezoně. (DeJič)