Mistrovství Čech mladých plavců. Jakub Vyčítal vybojoval v Mladé Boleslavi bronzovou medaili

14. 01. 2019 Plavání « zpět

Jičín - Jedna z posledních vrcholných plaveckých soutěží loňského roku se konala v polovině prosince, bylo to Mistrovství Čech jedenáctiletého žactva v Mladé Boleslavi.

Sešlo se zde okolo 180 nejlepších plavců ročníku 2007 z bezmála 80 plaveckých oddílů v Čechách. V krajském kole v Náchodě si koncem listopadu vyplavali nominaci 4 členové SPK Delfín Jičín Jakub Vyčítal, Vojta Vích, Aleš Baborák a jediná dívka, Leontýnka Jiroušková. Už jen účast na této soutěži je velkým úspěchem každého oddílu. Jedná se o 30 nejlepších plavců na tratích 50 a 100 metrů, 24 plavců na 200 a 400 metrů a pouze 18 plavců na trati 800 m kraul z celých Čech. Když bereme v úvahu, že jen v Čechách je přes 100 registrovaných plaveckých klubů, tak počet přijatých je opravdu malý.

Mimořádným úspěchem pro každý klub je samozřejmě umístění v top 10, a především na "bedně". I Jičínským se to povedlo. Nejlépe si vedl Jakub Vyčítal, který si vylepšenými časy zajistil nejen místo mezi deseti nejlepšími, ale také ochutnal pocit štěstí na stupních vítězů. Ve své prestižní disciplíně 50 m kraul (čas 0:30,8) si doslova urval rychlejším dohmatem bronzovou medaili a na 100metrové trati skončil pátý (čas 1:08,3). Další disciplíny v desítce s vylepšenými rekordy zaplaval na 200 m znak (zlepšení o 7 vt.) a 100 m motýl. Druhý jičínský plavec, Vojta Vích, si vylepšil především motýlkářské tratě a tím zajistil i posun mezi 20 nejlepších (100 m 19. místo a 50 m 14. místo). Posledním borcem byl Aleš Baborák a i on si výrazně vylepšil svá maxima na prsařské i motýlkářské stovce, kde v celkovém pořadí skončil do 25. místa. Jako jediná dívka se na mistrovskou soutěž v Čechách probojovala Leontýnka Jiroušková, a to svým jediným startem na 50 m motýlek. Lea nastupovala na trať s 26. přihlášeným časem. Díky výraznému "osobáčku" poskočila do dvacítky a umístila se na skvělém 17. místě. Škoda jen, že se jí na podzimních soutěžích nepodařilo zaplavat jen o pár desetinek lepší výkony, mohla mít v Mladé Boleslavi startů více (hlavně v kraulových disciplínách).

Mistrovstvím Čech byla zakončena podzimní sezona kategorie mladšího žactva a můžeme říci, že velice úspěšně, nejen medailí, ale také největším počtem nominovaných startů v nejvyšší soutěži. Děkujeme za vzornou reprezentaci oddílu a po zimním krátkém odpočinku a soustředění na horách se můžeme opět vrhnout do přípravy na jarní část, která bude náročnější, jelikož budeme soutěžit většinou v 50metrových bazénech. (DeJič)