Delfín Jičín plaval v Brisbane

25. 02. 2019 Plavání « zpět

Jičín - Jičínští plavci Janoušek a Cogan trénují v australském klubu Gladstone Gladiators pod vedením tamního trenéra. Stejně jako ostatní závodníci klubu se zúčastnili Mistrovství Queenslandu. Svazový stát Queensland je v rámci australského plavání jedním z nejlepších, pochází odsud většina olympioniků. Na státním mistrovství tak startuje 50 až 100 závodníků v každé kategorii. V polovině února se konalo státní mistrovství ve sprintech, tedy ve všech stylech na 50 m.

Mikuláš Cogan byl brán jako favorit na 50 m motýlek a 50 m kraul. Prvním startem byl motýlek, dopolední kvalifikační závod Cogan mezi 76 závodníky vyhrál časem 27,63 s. před Flynnem Southamem z Nového Zélandu. Southam, závodník klubu Bond SC, zaostal o 8 setin. Do finále postupovalo 10 nejrychlejších časů. Ve finále však Southam ukázal, co v něm je, a v druhé polovině se dostal do vedení a přesvědčivě zvítězil časem 27,25 s., Cogan zůstal na stejném čase jako v rozplavbě, nicméně více pokazil start a také mu v závěru došly síly. Druhé místo je tak spíše zklamáním.

Na 50 m prsa byl ve své kategorii mezi 15letými esy i Martin Janoušek. V popolední kvalifikaci obstál mezi 47 soupeři a probil se 7. místem do finále časem 32,82 s. Startovní reakci Janoušek ve finále vylepšil na 0,62 sekundy, tedy odstartoval o 4 setiny rychleji než v rozplavbě. A vlastně se s nejrychlejším finálovým startem ujal vedení. Rychlým, rovnoměrným tempem založeným na kvalitní práci nohou ve finále skončil na 8. místě časem 32,94 s., zvítězil Elliot Weber z Acacia Bayside SC Inc časem 31,06.

Na kraulové padesátce mezi 13letými byl Southam z Nového Zélandu již jednoznačným favoritem - v kvalifikaci mezi 103 borci zvítězil časem 25,03 s. Cogan v kvalifikaci zaostal dokonce i za dvěma nejlepšími Australany - o dvě a šest setin. Závodník Hayslee Cassidy z Rackley Swim Teamu plaval za 25,79 a Jude Youens z klubu Toowoomba Grammar Swimming Club zaplaval čas 25,83, Cogan 25,85. Ve finále Southam nic nezkazil a dohmátl za 25,05 s. Druhý skončil Jude Youens za 25,52 a Coganův osobní rekord 25,59 stačil jen na třetí místo, čtvrtý Hayslee Cassidy plaval za 25,99.

Jičínští borci plavali i v dalších stylech, ale na finále to již nestačilo. Dalším závodem bude na počátku března Mistrovství středního Queenslandu, a to na všech tratích.

Martin Janoušek trénuje a závodí za podpory Královéhradeckého kraje, Mikuláše Cogana podpořilo město Jičín. Delfín Jičín