Mladí plavci Delfínu Jičín úspěšně zahájili sezonu 2019

11. 03. 2019 Plavání « zpět

Jičín - S příchodem jara pořádá trutnovský plavecký oddíl každoročně Pohár Jiráskova kraje, který je určen žákovským kategoriím, a zúčastnilo se ho 15 oddílů Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na těchto závodech startovala i jičínská výprava, která do bojů o cenné kovy vyslala celkem 27 závodníků. Na startovních blocích se během dne vystřídalo bezmála dvě stovky mladých závodníků. Jičínská výprava dosáhla na těchto závodech skvělých výsledků a získala celkem 22 medailí a zároveň si "Jičíňáci" přivezli i 59 osobních rekordů, což svědčí o kvalitní zimní přípravě. Příjemnou závodní atmosféru závodů vytvářelo i plné hlediště trutnovského bazénu.

Z mladších dorostenců, ale i celkově, nejvíce cenných kovů z jičínské výpravy získala Pavlína Smolíková, která každý start proměnila ve stupně vítězů a vyplavala si 2x zlato (50 m motýl, 100 m pol. závod), 1x stříbro (50 m kraul) a 1x bronz (200 m kraul). Tři cenné kovy si přivezl i Matěj Vik, a to 2x stříbro (100 m prsa a pol. závod) a 1x bronz (50 m kraul), Eva Maršíková sice nezískala žádné medailové umístění, ale celkem si vylepšila pět osobních rekordů.

Ze starších třináctiletých žáků startovali pouze Vítek Lev a Alice Šlesingrová, kteří medaili nezískali, ale v každém ze svých tří závodů si vyplavali osobní rekord. Skvělou formu si do Trutnova přivezli žáci ročníku 2007. Z chlapců si vyplaval Jakub Vyčítal tři cenné kovy, a to 2x 1. místo (100 m pol. závod, 200 m kraul) a 1x stříbro (100 m prsa), Vojta Vích získal zlato v závodě 50 m motýl a stříbro (100 m pol. závod), Aleš Baborák si vyplaval stříbro na trati 100 m znak a bronz (50 m kraul), Vojta Sauer si zlepšil tři osobní rekordy. Z děvčat stejného ročníku narození na stupně vítězů vystoupala Tereza Cholmatová, která si vyplavala stříbro na trati 100 m prsa. Jen těsně o několik desetin unikla medaile Michaele Šťastné (4. místo na trati 100 m prsa) a pochvalu zaslouží i Zuzana Vejvarová za tři osobní rekordy.

Jedenáctiletí závodníci mají v letošním roce spojenou kategorii s o rok staršími vrstevníky, takže je obtížné se prosadit v početném startovním poli, ale i na nich byla vidět bojovnost a snaha zaplavat co nejlepší výsledek. I když nedosáhli na žádné medailové umístění, zaslouží si velkou pochvalu, jmenovitě Petra Smolíková (tři osobní rekordy), stejný počet "osobáků" získaly i Eliška Gollová a Nela Vaníčková, dva osobní rekordy zaplavala Kristýna Škaloudová a po jednom Tereza Myšková a Anna Viková.

Nejpočetnější zastoupení z jičínských plavců měli nejmladší závodníci ročníků 2009 a mladší, kteří se dokázali také medailově prosadit - Elizabeth Droznová 2x zlato 100 m prsa a pol. závod, jedno zlato získala také Veronika Šimková, Barbora Komárková má 3. místo na 100 m znak a stejného umístění dosáhla i Anna Neumanová na trati 50 m kraul. Doslova mezi prsty proplula medaile Tereze Mikulové na trati 200 m kraul, kde získala 4. místo. Z chlapců si domů tři medaile přivezl i Lukáš Janatka, konkrétně 2x stříbro (50 m motýl, 200 m kraul) a bronz (100 m pol. závod). I ostatní plavce této kategorie chválíme za bojovné výkony, kdy se někteří z nich poprvé postavili na start plaveckého závodu a vedli si na výbornou, konkrétně Karel Josef, Štěpán Hruška a Vít Matyáš.

Na těchto prvních závodech padlo množství osobních rekordů, což svědčí o dobré zimní přípravě, všem výše jmenovaným děkujeme za reprezentaci plaveckého oddílu a do dalších bojů jim přejeme mnoho takových a ještě lepších úspěchů. Delfín Jičín