Hradecký Aldis přivítal nejlepší sportovce z Hradeckého kraje

01. 04. 2019 Motorismus « zpět

Jičínsko - Nejúspěšnější sportovci a kolektivy Královéhradeckého kraje za rok 2018 byli dekorováni v úterý 26. března již tradičně v sále kulturního centra Aldis v Hradci Králové. Anketa se konala po dvacáté a již po desáté se mezi nejlepší "vešel" jeden z nejúspěšnějších autokrosařů historie tohoto sportu, pětinásobný mistr Evropy Václav Fejfar.

"Páté místo v obklopení mistrů světa a sportovců z předních míst světového poháru a mistrovství Evropy beru jako poctu. Je skvělé se aspoň jednou za rok sejít s Východočechy, kteří dosáhli na výrazné úspěchy v různých sportovních odvětvích. Zároveň je to pro mě zavazující, pokusit se nechybět ani za rok," uvedl Václav Fejfar. Absolutním vítězem v kategorii dospělých se stal Jan Kopecký, mistr světa v rally v kategorii WRC 2.

Vedle Václava Fejfara byli za Jičínsko oceněni také triatlonista Petr Soukup, plavec Mikuláš Rudolf Cogan, dálková běžkyně Jana Mikešová, atlet František Doubek, Róza Kuchařová, trenérka Eva Sochacy nebo basketbalistka Aneta Finková. Slavnostní večer svým vystoupením zpestřil i písničkář Petr Bende.

Nová autokrosová sezona se neúprosně blíží a již za necelý měsíc se uskuteční první závody. Zeptali jsme se pětinásobného mistra Václava Fejfara, jak se na ni připravuje.

Porovnej loňskou konkurenci a co očekáváš od té letošní?

Já bych začal tím, že vzpomínám především na souboje s Makarovem, Káraiem, Najokautisem, Kvašninem a dalšími. Vloni a vlastně už několik let to jsou souboje o přední příčky především s kolegy z české reprezentace - Brožkem, Bartošem, Fučíkem, Samohýlem, Výborným. Ale po početní stagnaci věřím, že se letos počet startujících opět přiblíží v naší třídě dvacítce. Nějaké informace o nových nebo navrátivších se jezdcích už mám. Bohužel se vědělo, že v sezonách 2017 a 2018 skončí homologace některým vozům, ale zainteresovaní komisaři FIA s tím dlouhou dobu nic nedělali.

Jak se lužanský tým připravuje na novou sezonu?

Jako každý rok, je to hektické. V první řadě si musíme na závodění vydělat. Takže vyrábíme zejména ozubená kola, hřídele a komponenty na závodní vozy. Náš speciál Škoda Fabia třetí generace prochází kompletní repasí s využitím nových poznatků. Také motorová jednotka byla na kompletní repasi v dílně u pana Mika Callaghana v Nizozemsku. Soustřeďujeme veškerou energii také na dokončení přepravního autobusu, bez něhož se nedá bezproblémově náročný seriál Mistrovství Evropy absolvovat. Tímto děkuji panu Petru Kubíčkovi (rakovnická firma Anexia), který nám nemalou měrou s přestavbou pomáhá. Samozřejmě že pro zdárné závodění je nutná i dobrá fyzická kondice. Já už řadu let jezdím ráno pravidelně plavat do jičínského bazénu. Přes den mi už moc času nezbývá. Pavel Vydra