Jičínští plavci potvrzují dobré výkony. O víkendu závodili v Praze

15. 04. 2019 Plavání « zpět

Jičín - Již 15. ročník závodů Jarní cena města Prahy v plavání se konal o uplynulém víkendu. Závody s mezinárodní účastí, v letošním roce dorazili např. i závodníci s Francie, patří každoročně k nejlépe obsazeným závodům v České republice.

Letos se do Prahy přihlásilo 57 plaveckých oddílů a neuvěřitelných 850 závodníků. Jelikož by v tomto počtu nebylo možné závody uskutečnit, museli pořadatelé přijmout pouze kvalitní výkony. Na startovní bloky se nakonec postavilo 650 závodníků a závody byly dokonce přenášeny online na internetu. Jarní cena Prahy nabídla nejen divákům, ale i všem sportovcům vskutku nádhernou podívanou. Atmosféra a zaplněná tribuna, která mohutně závodníky povzbuzovala, byly dech beroucí a i pro jedince neznalé plavání to byl opravdu luxusní sportovní zážitek.

Z jičínských plavců se podařilo kvalifikovat hned sedmi závodníkům, kteří bojovali se silnou konkurencí, a dokonce se jim podařilo získat dvě medaile a několik umístění do top 10. místa, což lze považovat na takových závodech za obrovský úspěch.

Jedinou medailistkou z jičínské výpravy byla Pavlína Smolíková, která získala stříbrnou a bronzovou medaili. V závodě na 200 m motýlek nastupovala s šestým nejrychlejším přihlášeným časem, což po polovině závodu ukazovalo i průběžné pořadí, ale Pavlína na posledních 50 metrech předvedla, že má ještě dostatek sil, a doplavala si pro trošku překvapivé 3. místo. V druhém závodě na 100 m motýlek už patřila před závodem k medailovým favoritkám, což dokázala potvrdit hned od startu, kdy se zařadila na čelo závodu, a v cíli dohmátla v osobním rekordu na 2. místě. V závodech na 50 a 100 m kraul medaile Pavlíně jen těsně utekly a skončila shodně na 5. místě, ale mohou ji těšit alespoň dva nové osobní rekordy. Mezi jejími vrstevníky si Matěj Vik doplaval v závodě na 50 m kraul pro 6. místo a mezi 10 nejlepších se vešel i v závodě na 100 m kraul. Martin Janoušek závodil na prsařských tratích, na 100 m doplaval na 8. místě a na 200 m na 12. místě.

I jičínští mladší plavci potvrdili, že patří k nejlepším ve své kategorii. Zúročili tak hodiny tvrdé dřiny ve studené vodě při každodenním tréninku. I při silné konkurenci ukázali svou bojovnost a skutečnost, že umí v závodě zatnout zuby a poprat se i s délkou 50metrového bazénu, na kterou nejsou zvyklí, na výbornou, a někteří z nich byli k vytoužené medaili hodně blízko. Jakub Vyčítal se umístil v závodě na 100 m prsa na 4. místě a v závodě na 50 m kraul na 5. místě. V následujících třech závodech (200 m kraul i znak a 100 m kraul) se Jakub dokázal vždy probojovat mezi 10 nejlepších! Vojta Vích obsadil 4. místo v závodě 200 m prsa a 5. místo na trati 200 m polohový závod. Aleš Baborák se k deseti nejlepším přiblížil v závodě na 100 m motýlek, kdy si v osobním rekordu doplaval pro 13. místo. Velkou pochvalu zaslouží i Míša Šťastná, která dokázala v každém závodě zaplavat osobní rekord a v závodě na 100 m prsa obsadila 21. pozici.

Současně se závody jednotlivců probíhá i závod družstev, kde se bodují zaplavané výkony jednotlivců a ty se nakonec sčítají. Samozřejmě malou výhodou je mít v družstvu co největší počet plavců, a i když Jičíňáků bylo jen sedm, skončili v konkurenci 57 přihlášených oddílů na krásném 21. místě.

Všem výše jmenovaným plavcům moc děkujeme za účast a přejeme mnoho dalších úspěchů. (DeJič)