Plavci závodili na nejdelších tratích

15. 04. 2019 Plavání « zpět

Jičín - Pardubický 50metrový bazén hostil v závěru března Krajský přebor Královéhradeckého a Pardubického kraje v plavání všech kategorií na nejdelších tratích, které je možné plavat, tedy 800 a 1500 m volným způsobem. Přeboru se zúčastnilo 16 oddílů z obou krajů a celkem 230 závodníků. Jičínský plavecký oddíl vyslal bojovat o cenné medaile a poprat se s nejlepšími sportovci v obou krajích na nejdelších tratích 12 plavců, kteří si vedli velice dobře a získali celkem dvě medailová umístnění, o které se postaraly sestry Smolíkovy, a bylo také zaplaváno mnoho osobních rekordů.

Mezi mladšími dorostenci se dařilo zejména Pavlíně Smolíkové, která potvrdila dobrou formu z předchozích závodů. Pavlína stejně jako Martin Janoušek jako jediní z jičínských závodníků startovali na obou tratích, 800 i 1500 m volným způsobem. Pavlína v osobním rekordu na 1500 m obsadila 3. místo a v závodě na 800 m jí medaile jen těsně unikla, skončila pátá. Martin Janoušek na trati 800 m obsadil 8. místo a v závodě 1500 m kraul skončil na 20. místě. Z jejich vrstevníků ještě závodil Matěj Vik na trati 1500 m, kde skončil na 18. místě.

Na přeboru se představili i starší žáci. Dva si připsali velké osobní rekordy a dokázali se vejít mezi 10 nejlepších v obou krajích. Jmenovitě na nejdelší trati 1500 m Jakub Vyčítal (6. místo) a hned za ním na stejné trati Vojta Vích (9. místo). Ze starších žáků se na trati 800 m kraul představili Vojta Sauer, který doplaval na 12. místě, a Aleš Baborák, který skončil na 16. místě. Z dívek Bára Kupcová na trati 800 m obsadila 27. pozici.

Vynikající výkony předvedla také děvčata v kategorii mladších žákyň, konkrétně mladší žákyně ročníku narození 2008, které měly premiéru na trati 800 m na "velkém"bazénu" a vedly si velice dobře. Petra Smolíková si v krásném osobním rekordu doplavala pro bronzovou medaili a velkou pochvalu zaslouží i Eliška Gollová, která rovněž v osobním rekordu na stejné trati doplavala na 13. místě. I ostatní děvčata plavala na trati 800 m dobře a zlepšila své osobní rekordy mnohdy i o několik desítek vteřin, a i když to nestačilo na medailové umístění, mohou být na své výsledky patřičně hrdé, konkrétně Tereza Cholmatová (15. místo) a hned za ní na 16. místě Michaela Šťastná.

Všem gratulujeme za obdivuhodné výkony a do dalších závodů přejeme mnoho dalších úspěchů. (DeJič)