Pačtí sokolové ve Final Four třetí

16. 04. 2019 Basketbal « zpět

Nová Paka - Závěrečnými utkáními čtyř nejlepších družstev základní tabulky Východočeské basketbalové ligy v Trutnově zakončili novopačtí basketbalisté o druhém dubnovém víkendu svoji letošní účast v nejvyšší basketbalové soutěži východních Čech.

Nejprve se v sobotu utkali jako tabulkově druzí se třetím Náchodem a následně vítěz základní části Loko Trutnov se čtvrtým Turnovem. I když sokolům chyběli pouze Aleš Peterka a otec a syn Gottšteinové, tak se jim v tomto semifinálovém utkání vůbec nedařilo a sehráli jedno ze svých nejslabších utkání, když v koncovce podlehli basketbalistům Náchoda o čtyři body. V nedělním utkání hráli jako vyměnění a v pohodě v souboji o bronz porazili velmi slabý Turnov. K velkému překvapení došlo ve finále, když domácí Trutnov podlehl ve vyrovnaném utkání Náchodu.

Sokol Nová Paka - SPŠ Náchod 78:82 (15:11, 29:39, 57:48)

První semifinálové utkání sokolů s náchodskými basketbalisty bylo plné zvratů. Po velké převaze, ale špatné střelbě skončila úvodní desetiminutovka čtyřbodovým vedením novopackých basketbalistů. Ve druhé čtvrtině se jim však vůbec nedařilo a mimo jiné ztratili hodně míčů špatnými přihrávkami, což soupeř po rychlých protiútocích trestal úspěšnými dvojkami. Tuto druhou čtvrtinu sokolové prohráli o čtrnáct bodů. Ve třetí desetiminutovce hráli jako vyměnění a vyhráli tuto část 28:9. Zdálo se, že o vítězi je rozhodnuto. I začátek poslední desetiminutovky se sokolům vyvedl, když v prvních minutách zvýšili dvěma trojkami Bajera a Kmoníčka svůj náskok na patnáct bodů, ale bohužel to bylo od nich poslední zvonění. Náchodští snížili rovněž dvěma slepenými trojkami a přidali ještě dvojku a najednou to bylo o pouhých sedm. Sokolové, místo aby předváděli svoji hru ze třetí čtvrtiny, začali hrát pomalu a opět ztráceli při rozehře. V 9. minutě Náchodští obrátili skóre na 71:72 a bylo zřejmé, že to se sokoly nevypadá dobře. Sice ještě dorovnali na 73:73, ale byli to basketbalisté Náchoda, kteří opět díky rychlým protiútokům necelou minutu před koncem vedli 79:73, a bylo rozhodnuto. Na nešťastný závěr mělo velký vliv vyfaulování dvou packých stěžejních hráčů, Banýra a Bajera. Pačtí sokolové nejen že nebyli v plné formě po hráčské stránce, ale nevhodným střídáním a některými zbytečnými fauly šli soupeři na ruku. Ani rozhodčí nepřispěli k hladkému průběhu utkání, když často měnili svá rozhodnutí, většinou v neprospěch sokolů.

Body NP: Bajer 21,3x3, Banýr 17,1x3, Nádvorník 15, Pour 8,2x3, Bartoš 8, Tegel 5, Kmoníček 3,1x3, Stěhulka 1, Korbelář 0, Lukeš 0.

NP - TH 26/17, trojky 7, fauly 26, 5 faulů 2 (Bajer, Banýr).

TJ Turnov - Sokol Nová Paka 73:96 (24:18, 39:44, 49:71)

V nedělním utkání o třetí místo proti Turnovu doplnil sobotní desítku Vašek Gottštein. Sokolové pravděpodobně pod neblahým vlivem soboty nezačali nejlépe a soupeře, kterého v sobotu deklasovali domácí basketbalisté, pustili do vedení. Až teprve ve druhé a dalších dvou čtvrtinách svoji hru zlepšili a soupeři dali bez čtyř bodů stovku. Dařily se i trestné hody, které měli sokolové téměř 75procentní. Střelecky se proti sobotě zlepšili zvláště Stěhulka s Tegelem. (bas)

Body NP: Tegel 20,1x3, Stěhulka 15, Banýr 11, Korbelář 10,1x3, Lukeš 8,1x3, Kmoníček 8,1x3, Bartoš 8, Nádvorník 7, V. Gottštein 5, Pour 4, Bekr 0.

NP - TH 35/26, trojky 4, fauly 19.