V Seelowě o víkendu odstartuje autokrosové ME

06. 05. 2019 Motorismus « zpět

Jičínsko - O víkendu 10. až 12. května se uskuteční letošní první závod Mistrovství Evropy v autokrosu. Z původního termínového kalendáře deseti závodů byl vyškrtnut závod v maďarském Nyirádu, takže se bude letos rozhodovat na devíti tratích. Dva závody již tradičně přivítá Česká republika, a to v Nové Pace a v Přerově.

Již po čtyřicáté sedmé se pojede v Seelowě nedaleko Berlína, kde se během druhé světové války odehrála jedna z největších tankových bitev. Startovní listina Junior buggy čítá šestnáct jmen. S velkými ambicemi odjíždí loňský evropský šampion Jakub Novotný, kterého z Čech doprovodí i Daniel Pytloun, Josef Švorc a Václav Kindl.

Jedenáct startujících zaslalo přihlášky do divize Touring autocross. Vedle pětinásobného mistra Evropy Václava Fejfara se představí také Jan Bartoš, Otakar Výborný, Lukáš Červený a Jan Brožek. Mezi velké favority je řazen Rus Furazhkin, který pojede s fabií Martina Samohýla. Na startu budou i dva nováčci.

Nejvíce startujících, celkem čtyřicet šest, je přihlášeno v divizi Buggy 1600 v čele s Petrem Nikodémem a Milanem Vaňkem. Mezi favority patří také Peters, Laubach, Holzleitner a Wibbeler. O pět méně jezdců registrují organizátoři v divizi Super buggy. Nechybí mnohonásobný mistr Evropy Stubbe, otec a syn Grencisové, Bartelen, Albers, Tafani, Callaghan. Z našich jezdců se představí Kubíček, Keřka, Bartoš, Štětina, Jordák, Hošek a další. Pavel Vydra