Autokrosová Evropa zahájila závody v Seelowě. Václavu Fejfarovi se úvod sezony nevydařil

13. 05. 2019 Motorismus « zpět

Lužany - Již tradičně se první závod ME v autokrosu jel o víkendu v německém Seelowě. Vedle pravidelných účastníků se objevilo i několik nových tváří a počet jezdců se vyšplhal na velice solidních sto jedenáct.

V Junior buggy se mezi šestnácti účastníky nejvýrazněji prosadil loňský mistr Evropy Jakub Novotný, který suverénně vyhrál, a pěkné výsledky si připsali i třetí Daniel Pytloun a pátý Josef Švorc.

Třída Touring autocross se jela na dvě rozjížďky, neboť se prezentovalo jedenáct závodníků. Vítězství zaznamenal Rus Furazhkin před Otakarem Výborným a Janem Bartošem. Pátý dojel navrátilec Lukáš Červený. Závod se nevydařil pětinásobnému mistru Evropy Václavu Fejfarovi. "Již v prvním měřeném tréninku mi ve velké rychlosti praskla poloosa, vůz zakopl a šel přes střechu. Autu téměř nic není, ale do motoru se dostaly z turba nežádoucí úlomky, a tak jsem nechtěl riskovat zničení motoru a ze závodu jsem raději odstoupil. Motor už je u pana Callaghana a připravuje se na novopacký závod MM ČR," vysvětlil vzniklou situaci Fejfar.

Také v Buggy 1600 nenechal nikoho na pochybách loňský šampion Petr Nikodém, který si připsal nejvíce bodů za vítězství, a pátý dojel ve finále Milan Vaněk. Tato třída byla v Německu nejpočetnější, když do ní nastoupilo třiačtyřicet závodníků. Velké souboje se odehrávaly i v divizi Super buggy, kde bylo převzato 41 jezdců. Hodně suverénním dojmem opět působil Bernd Stubbe, který zvítězil před Francouzem Anacletem a Jakubem Kubíčkem. Na sedmé pozici dokončil závody Vladislav Štětina.

Již za necelých čtrnáct dní se uskuteční ve Štikovské rokli třetí závod MM ČR, k němuž je přihlášeno více než 120 závodníků. Již ve čtvrtek 16. května se koná v odpoledních hodinách tisková konference v salonku Ježkova statku. Pavel Vydra