Plavci jičínského oddílu přivezli z Hradce Králové 12 medailí

13. 05. 2019 Plavání « zpět

Jičín - V sobotu se konal v Hradci Králové tradiční a letos již 29. ročník Jarního poháru města Hradce Králové v plavání na 50metrovém bazénu. Tento ročník opět potvrdil nálepku kvalitního a dobře obsazeného závodu, kde se sešlo přes 300 závodníků z přibližně 40 klubů z různých částí republiky. Po celý den až do pozdních odpoledních hodin jedna rozplavba střídala druhou a čas neúprosně letěl kupředu nejen na stopkách a elektronické časomíře. Jičínský oddíl vyslal do Hradce 15 závodníků, kteří získali celkem 12 medailí!

Jičínský oddíl reprezentovali mladší dorostenci, kteří to měli o trošku těžší, když startovali ve společné kategorii s muži a ženami, ale i přesto se jim podařilo prosadit. Dobrou formu si přivezl Matěj Vik, který získal dvě medaile, stříbrnou na 50 m kraul a bronzovou na trati 100 m kraul, obě v krásných osobních rekordech. O velké vyrovnanosti závodů, kde o medaili rozhodoval každý "milimetr", se přesvědčila Pavlína Smolíková, která o dohmat vybojovala 3. místo na trati 50 m motýl a pak pro ni nastala "doba bramborová", když ve třech závodech skončila na 4. místě. Na 50 m znak o pět setin za medailovými stupni, na 100 m motýl čtyři desetiny a na 200 m polohový závod o dvě desetiny.

Ze starších žáků proměnil tři starty ve tři zlaté medaile a s přehledem a velkým náskokem zvítězil ve všech svých závodech Mikuláš Cogan, byl první na 50 m motýl a 100 m kraul a motýlek. Další starší žáci medaili nezískali, ale posbírali spoustu zkušeností z dlouhého bazénu a zaslouží si pochvalu, především za bojovnost a nasazení, jmenovitě Vojta Sauer a Vítek Lev. Z dívek zaslouží pochvalu Bára Kupcová, která si vylepšila hlavně sprintové 50 (50 m prsa a 50 m znak), kde skončila v silně obsazené kategorii na 10. místě.

Skvělou formu si přivezli také dva jičínští plavci, kteří jsou ve výběru kraje na blížící se Olympiádu dětí a mládeže, a to Kuba Vyčítal, který proměnil všechny starty v osobní rekordy a celkem 4x bral medaili (2x stříbro na 50 m motýl a 100 m kraul a 2x bronz na 50 m kraul a 100 m znak), další úspěšný mladší žák Vojta Vích vyhrál obě motýlkové tratě (50 a 100 m) a i on proměnil všechny své starty v osobáky. Neztratil se ani Aleš Baborák, kterému se podařilo probojovat mezi 10 nejlepších ve své kategorii, a to v nových osobních rekordech.

Nejsilnější zastoupená z jičínské výpravy byla skupinka mladších žákyň, které plavou ve společné kategorii, a i ony zaslouží velké uznání, protože každá z nich si odváží minimálně jeden osobní rekord. Jmenovitě Terezka Cholmatová (12. místo 100 m prsa), Míša Šťastná (17. místo 100 m prsa), Zuzka Vejvarová, Eliška Gollová (22. místo 100 m prsa), Anička Viková (13. místo 50 m prsa a 50 m znak) a Adriana Hátlová (9. místo 50 m znak).

Děkujeme výše jmenovaným plavcům za vzornou reprezentaci SPK Delfín Jičín a přejeme mnoho úspěchů na příštích závodech. (DeJič)