Autokrosové závody ve Štikovské rokli se jedou o tomto víkendu

21. 05. 2019 Motorismus « zpět

Nová Paka - Prvním vrcholem letošní motoristické sezony v Nové Pace bude Mezinárodní mistrovství České republiky v autokrosu, které se uskuteční o víkendu 24. až 26. května. Závodní víkend zahájí páteční administrativní a technické přejímky, které budou pokračovat i v sobotu ráno. Od půl jedenácté pak začnou první měřené tréninky. V půl čtvrté odpoledne odstartuje první série rozjížděk ve všech vypsaných kategoriích. Racer buggy pojedou v sobotu i druhé jízdy.

V neděli se začne závodit již od osmi hodin ráno druhou sérií rozjížděk. Třetí jízdy budou následovat od 9.45. Po přestávce nastoupí od půl jedné nejúspěšnější jezdci víkendu do semifinálových a finálových jízd, které určí konečné pořadí třetího závodu domácího šampionátu.

Organizátorům z Autoklubu Nová Paka se prezentovalo více než sto třicet závodníků včetně tří loňských mistrů Evropy - Václava Fejfara, Petra Nikodéma a Jakuba Novotného. Nebudou chybět ani další přední jezdci v čele s Petrem Bartošem, Milanem Vaňkem, Radkem Jordákem, Jakubem Kubíčkem, nestárnoucím Jaroslavem Hoškem, Romanem Keřkou, Filipem Hartmanem, Danielem Pytlounem a dalšími. Před závody desítky dobrovolníků pracovaly na úpravě závodní trati a bezprostředního okolí podle nařízení mezinárodní automobilové federace FIA. Závodní trať tak obdržela licenci na závody Mistrovství Evropy, které se zde letos uskuteční 5. až 7. července za účasti nejlepších evropských jezdců z více než patnácti zemí.

Spousta fanoušků přijde povzbudit především domácí jezdce. Spravit chuť si bude chtít po neúspěšném začátku sezony v německém Seelowě Václav Fejfar, který zároveň závody pojme jako ostrý test před evropským dvojzávodem v Litvě a Lotyšsku. Fejfar se na závody nesmírně těší a věří, že si do rokle najde cestu i velké množství diváků. To Jakub Novotný bude chtít prodloužit letošní vítěznou vlnu na domácích i evropských tratích. Velké starosti měl bělohradský Lubor Zívr, kterého sestřelil v Humpolci jeden ze soupeřů a vedle zdravotních problémů měl i hodně poničené auto. Podle posledních informací do závodů nastoupí. S novým speciálem divize Buggy 1600 se představí Filip Hartman. A do bojů o body zasáhnou i další členové Autoklubu Nová Paka.

Předpověď počasí by měla být pro závody příznivá a ředitelství závodů z Autoklubu Nová Paka zve všechny nadšence motoristického sportu a přeje jim při sledování novopackého autokrosu nevšední zážitky. Pavel Vydra