Jičínská plavecká štafeta opět ovládla krajský přebor

27. 05. 2019 Plavání « zpět

Jičín - V sobotu byl krytý bazén ve Svitavách v obležení plavců z Královéhradeckého a Pardubického kraje, konal se zde Letní krajský přebor mladších žáků. Tento přebor je zároveň kvalifikací na Pohár ČR, který je pro tuto kategorii nejvyšší soutěží v ČR. Přeboru se zúčastnilo 20 plaveckých oddílů obou krajů a více než sto závodníků. Jičínští plavci, kteří bojovali o cenné kovy i věcné dárky, se rozhodně neztratili, ve velké konkurenci obou krajů si vedli velmi úspěšně a celkem přivezli ze Svitav 10 medailí!

Někteří plavci vystoupali na stupně vítězů hned několikrát, a Petra Smolíková se stala dokonce krajskou přebornicí na nejtěžší trati 800 m, kde v osobním rekordu získala zlatou medaili. Na znakových tratích získala ještě stříbrnou medaili na trati 200 m a na poloviční stometrové znakové trati skončila čtvrtá. Nejvíce kovů z jičínské výpravy (celkem čtyři) si vyplavala Adriana Hátlová, která získala shodně 4x bronz na tratích 50 m, 200 m a 400 m kraul a 100 m znak. Po vzoru Adriany se "do doby bronzové" zařadily další závodnice, konkrétně Anna Viková, která po velkém boji na trati 50 m motýl rychlým dohmatem získala vytouženou bronzovou medaili, a Tereza Myšková, která získala bronz v závodě na 100 m prsa.

Velkou formu ukázaly a mezi deset nejlepších se zařadily i další jičínské závodnice Eliška Gollová, která v osobním rekordu skončila na pěkném 6. místě v závodě 200 m znak, a Amálka Bulířová, která se umístila 2x na 7. místě v závodech 100 m motýl a 200 m znak. Kvalitní výsledek zaplaval i jediný jičínský závodník Nathan Hathaway, který v obou závodech na 200 m kraul a 50 m motýl skončil těsně za první desítkou na 12. místě.

Na konci každého závodního půldne se plavou velice prestižní závody štafet. Jičínská děvčata v těchto závodech nenašla už tři roky přemožitele a i letos se čekal velice "tuhý boj".

S velkým odhodláním a z pozice favorita nastoupily Jičíňačky do obou štafet potvrdit pozici nejlepších plavkyň a obhájců prvenství z loňského roku. V první polohové štafetě nastupovala děvčata v sestavě Petra Smolíková (znak), Tereza Myšková (prsa), Adriana Hátlová (motýl) a Anna Viková (kraul). Hned po prvním úseku se děvčata probojovala na čelo závodu a tuto pozici udržela až do cíle čtyři vteřiny před domácí svitavskou štafetou.

V druhé odpolední štafetě na 4x 50 m kraul nastupovala jičínská děvčata ve stejném složení a čekal se velice tuhý boj, opět proti svitavské štafetě, za kterou nastupovaly dvě závodnice, které se pohybují na těchto tratích na předních místech v ČR, což potvrdil i samotný závod, který byl dramatický až do úplného konce. Zaslouženě zvítězila jičínská děvčata a stala se tak dvojnásobnými přebornicemi obou krajů ve štafetách a nad bazénem se ihned po závodě nesl, dalo by se říci již tradiční, jednohlasný pokřik: Kdo je nejlepší - Jičín, Jičín a zase Jičín!

Všem děkujeme za vzornou reprezentaci jičínského plaveckého oddílu, dále pak děkujeme za předvedené výkony a všem přejeme co nejlepší umístění a hodně úspěchů v dalších závodech. (DeJič)