Třetí evropský závod v autokrosu se jel ve Vilkyciai. Fejfar vybojoval stříbro

11. 06. 2019 Motorismus « zpět

Lužany - Týden po závodech v lotyšské Bausce se startovní pole autokrosařů přesunulo do nedaleké Litvy na závodiště ve Vilkyciai. Třetí závod uzavřel třetinu letošního Mistrovství Evropy. Počet startujících ve čtyřech divizích ME a jedné domácí kategorii "plechovek" čítal něco přes osmdesát vozů.

Loňští mistři Evropy to rozhodně nebudou mít letos s obhajobou jednoduché. Jedinou výjimku tvoří Bernd Stubbe v Super buggy, který je opět suverénní, když vyhrál všechny tři závody. Nejlepší umístění z českých zástupců zaznamenal třetím místem Petr Bartoš, Roman Keřka obsadil šestou příčku a v 74 letech se do finále probojoval Jaroslav Hošek a vybojoval výborné osmé místo!

Šestnáctistovky byly smolným závodem pro Petra Nikodéma, který se neprobojoval do finále a skončil sedmnáctý. Českou "náplastí" bylo ale vítězství Milana Vaňka, který udolal Wibbelera. Bart van der Putten ovládl finále juniorek. Hned za ním skončili Jakub Novotný a Václav Kindl.

Jedenáct vozů nastoupilo do divize Touring autocross. A také tady slavil třetí vítězství ze tří závodů Matvey Furazhkin, i když tentokrát to bylo díky ataku na dosud vedoucího Václava Fejfara. Ten nakonec s poškozeným vozem udržel druhou příčku, která byla jeho devětadvacátou v rámci mistrovství Evropy. "Bylo to naprosto zbytečné, jede bez respektu k soupeřům a my sčítáme škody," uvedl Václav Fejfar. Lužanský jezdec si připsal devět bodů za kvalifikační jízdy, když dvakrát vyhrál a na startu finále si vybíral jako druhý, přesto nejlépe. Třetí v cíli byl Výborný a hned za ním Boele. V celkovém pořadí se Václav Fejfar, který neabsolvoval první závod, posunul z osmého na čtvrté místo a začíná útočit na první trojku.

Nyní bude následovat dvojzávod, v termínu 29.-30. června se pojede v Matschenbergu a týden poté ve Štikovské rokli v Nové Pace. Pavel Vydra