Jičínští plavci závodili na MČR v Českých Budějovicích

24. 06. 2019 Plavání « zpět

Jičín - Od čtvrtka 20. do neděle 23. června hostil plavecký 50metrový bazén v Českých Budějovicích plavecké mistrovství republiky. Diváci, kteří si závody nenechali utéct, mohli sledovat celou českou plaveckou špičku, včetně všech reprezentantů, kteří se předvedli ve výborném světle.

Barbora Seemanová dokonce stanovila nový český rekord na 400 m kraul a na trati 100 m kraul si vyplavala A limit, který jí dává téměř jistotu účasti na olympiádě v Tokiu. Mistrovství bylo zároveň i 3. závodem Arena Cupu - Českého poháru v plavání.

Na mistrovství mohou startovat pouze závodníci, kteří si postup vybojovali v průběhu sezony zaplavanými výkony na jednotlivých závodech na dlouhém bazénu. V konečném pořadí bylo na mistrovství ČR přijato v základním složení 18 závodníků v kategorii mladšího dorostu, 16 závodníků v kategorii staršího dorostu a 22 dalších závodníků podle přihlášených časů bez rozdílu věku. Do Budějovic se tak sjelo 105 plaveckých oddílů a téměř 450 závodníků! Už samotný postup na MČR je brán jako velký úspěch.

Na závody se podařilo i přes velkou konkurenci kvalifikovat třem jičínským mladším dorostencům z tréninkové skupiny Michala Řeháčka, kteří měli poslední možnost zúročit celoroční úsilí a posunout svá osobní maxima a změřit síly s nejlepšími závodníky v ČR. Na mistrovství se plavou nejprve rozplavby, poté tři semifinále (ml. dorost, st. dorost, open) a nakonec osm nejlepších se utká ve finále.

Z jičínských plavců se kvalifikovali Pavlína Smolíková, Matěj Vik a Martin Janoušek a nutno podotknout, že si vedli velice dobře. Pavlína Smolíková se kvalifikovala hned na čtyři závody, a dokonce se dokázala probojovat mezi mladšími dorostenkami 2x až do finále. Na trati 200 m motýlek skončila na krásném 6. místě. Na trati 100 m motýlek jí po velkém boji a současném dohmatu tří závodnic časomíra "přisoudila" 7. místo jen 4 desetiny od 5. místa. Postup do třetího finále jí těsně "proplul" a na trati 50 m motýl skončila na 11. místě. V posledním závodě na 100 m kraul skončila Pavlína na 20. místě v ČR. Z chlapců si vedl přímo skvěle Matěj Vik, kterému se povedlo v osobním rekordu probojovat na trati 100 m kraul do finále. Po velkém a napínavém boji zopakoval Matěj ve finále svůj nejlepší osobní výkon v tomto roce a skončil rovněž na pěkném 6. místě v ČR. Trošičku sportovního "štěstíčka" chybělo Matějovi v závodě na 50 m kraul, kde mu druhé finále "uteklo" až neuvěřitelným rozdílem 0,01 vteřiny a skončil na 9. místě. Další jičínský plavec Martin Janoušek se kvalifikoval a závodil především na prsařských tratích 50 a 100 m, kde obsadil na trati 50 m prsa 15. místo a na trati 100 m z toho bylo nakonec 20. místo.

Všem výše jmenovaným plavcům děkujeme za skvělé výsledky, všichni dokázali, že usilovným tréninkem lze konkurovat i nejlepším plavcům v ČR. Gratulujeme k předvedeným výkonům v jednotlivých disciplínách a přejeme zasloužený odpočinek po náročné sezoně. (DeJič)