V Pardubicích jičínští atleti sezonu prozatím nezachránili

08. 07. 2019 Atletika « zpět

Jičín - Ke třetímu atletickému zápolení se do Pardubic sjelo opět osm ženských a mužských družstev ligové skupiny C. Jičínští muži si byli před odjezdem vědomi, že přijde posílení ze strany Moravské Třebové a rovněž Ústí nad Orlicí a domácí Hvězda Pardubice nebudou chtít prohrát. Drobnější zranění navíc postihlo Martina Menčíka, jehož absence byla pro mužstvo velká ztráta.

K žádným taktickým změnám oproti minulým závodům nedošlo, takže celý tým šlapal dle zaběhnutých zvyklostí na svých disciplínách. Závodů na všech sprinterských tratích se zúčastnil Jan Sajdl, ale na čtvrtce ho postihla diskvalifikace, když přepadl na startu přes startovní čáru. Vybojoval tak alespoň sedmé místo na stovce (11,64) a osmé na dvoustovce (23,04). Na té byl čtvrtý Ondřej Mikeš s výtečným, avšak větrným výkonem 22,41.

Oporou družstva byli opět mílaři - Kuba Krabec a Luba Pokorný doběhli hned za sebou na pátém, resp. šestém místě (4:11,75 a 4:11,80). Osobní rekord si vylepšil také Víťa Doležal (4:22,49), avšak na bodované umístění to nestačilo. Na nejdelší, desetikilometrové trati bojoval i přes bolest (způsobenou výrůstky na kotnících) neúnavný Radek Kahánek. Za výkon 42:04,05 si vysloužil sedmé místo a čtyři body do klasifikace družstev.

Překážkové duo Petr Stojanov a Jaroslav Nauš předvedlo zodpovědné výkony, na stodesítce obsadilo čtvrtou a pátou pozici (16,76 a 17,93), na delší trati tentokrát bodoval pouze Jarda výkonem 63,19 (Petr zaběhl 64,35). Sprinterská štafeta Stojanov, Zikmund, Nauš, Sajdl zvládla jeden okruh za 46,04 a odnesla si šest bodů za páté místo.

Ve výšce se oproti minulému kolu zhoršil Adam Zikmund, výkon 176 cm znamenal sedmé místo. Naopak v dálce se mu dařilo, nejdelší skok 6,46 (bohužel s nedovolenou podporou větru) znamenal páté místo a předčil tak i kolegu Ondru Mikeše (6,39), který dokončil hned za Adamem na šesté příčce. Větrná loterie v trojskoku nakonec nezabránila Adamu Zikmundovi, aby ovládl již třetí závod v sezoně. Tentokrát k tomu stačil výkon 12,92, na třetí příčce skončil Petr Stojanov skokem dlouhým 12,67.

Nováčkem v družstvu byl dorostenec Matyáš Kubín, který vyzkoušel dospělé náčiní v hodu kladivem (22,53) a oštěpem (32, 53). Bodově se v oštěpu konečně prosadil paralympionik Petr Vrátil. Ten obsadil deváté místo hodem dlouhým 41,66.

Celkový zisk pětaosmdesáti bodů družstvo přijalo se smíšenými pocity. Obsadilo díky němu sedmou příčku, když o pouhé dva body porazilo soupeře z Ústí nad Orlicí. Před Jičínem ale skončily týmy Hvězdy Pardubice a Moravské Třebové - rovněž těsně, o čtyři, respektive osm bodů. Konečné umístění alespoň na šestém místě by Jičínu přineslo výrazně více klidu před závěrečným kolem, protože by měl náskok jak na Moravskou Třebovou, tak Hvězdu Pardubice i Ústí nad Orlicí. Tímto výsledkem se ale tabulka po třech uskutečněných závodech neskutečně zamotala. Poslední je stále Moravská Třebová se šesti hlavními body, ostatní tři družstva jsou vyrovnaná shodně s osmi hlavními body před ní. Průběžné páté místo (díky většímu zisku vedlejších bodů) Jičín sice může těšit, ale téměř žádnou výhodu do konečného podniku nepřináší, protože dělení hlavních bodů v posledním kole je téměř nemožné.

Nezbývá než napnout všechny síly a dobře se připravit na závěrečný závod, který proběhne v Čáslavi v neděli 25. srpna. (az)