Miky Cogan se polepšil, získal šest zlatých

08. 07. 2019 Plavání « zpět

Nová Paka - Po celé řadě porážek v průběhu sezony Mikuláš Rudolf Cogan nakonec potvrdil na olympiádě dětí a mládeže v Liberci svou dominanci. Jeho skóre bylo stoprocentní, ze šesti závodů, kde startoval, má šest zlatých medailí. A spolu s Jakubem Krischkem z Ostravy byli v bazénu nejúspěšnější.

"Dali jsme si jasný cíl, vyhrát šest zlatých," prohlásil jeho trenér Michal Řeháček. Plavcovo jméno se dostalo do širšího povědomí už před dvěma roky na olympiádě v Brně. Už tam student novopackého gymnázia zazářil a nebyl daleko od toho, aby získal ve všech šesti disciplínách, kde startoval, zlatou medaili. Na stometrové trati však tehdy zaostal za vítězným Štěpánem Palatou a bylo z toho stříbro.

Jeho cíl šesti zlatých medailí na letošním ODM byl nejvíce ohrožen na 200 metrech motýlkem, kde nezachytil berounského Jana Valečku a zpočátku ztrácel, mohutným finišem se však před celý závod vedoucího Valečku dostal. Rozdíl mezi nimi v cíli činil pouhé dvě desetiny sekundy!

"Závod na 200 metrů byl trochu o štěstí," přiznal úspěšný plavec. Zadarmo to Cogan neměl ani v závodě na 50 metrů volným způsobem. V rozplavbách se umístil třetí za silnou dvojicí plavců z Plzeňského kraje. Ve finále oba ale porazil, na druhého Martina Faita měl náskok 0,33 sekundy.

Zbylé souboje v plavání už ale měl Mikuláš Rudolf jednodušší. Na 400 metrech volným způsobem nechal za sebou druhého Milana Semeru s třísekundovým náskokem, téměř tři sekundy nadělil i ve finále kraulu domácímu Samuelu Čihulovi. S přehledem si počínal i na 200 m kraul. Stylem start-cíl zvládl i 100 m motýlkem.

"Kraul už byl pak taková odměna za předchozí závody," hodnotil poslední závody Cogan. Žralok Nová Paka