Miky Cogan v kraulech nepokazil

16. 07. 2019 Plavání « zpět

Nová Paka - Čtyři zlaté na olympiádě dětí a mládeže získal Miky Cogan v kraulech, tedy v závodech volným způsobem. Na této olympiádě se kraulem závodí na 50, 100, 200 a 400 m. Další dvě zlata získal v plaveckém stylu motýlek.

Pokud jde o konkurenci v kraulech, tak 50 m plavou prakticky všichni excelentní plavci, a to ze všech stylů. Krom špičkových kraulařů, a to i vytrvalců, jsou tam vždy nejlepší motýlkáři Štěpán Palata i Miroslav Knedla, rekordman v prsou Tobias Kern, a také polohovkáři. Střední krauly (100 a 200 m) pak plavou už jen specialisti na kraul a 400 m už jen vytrvalci, a zde je pak i nejmenší konkurence.

Na trati 50 m rozhoduje každý záběr, nádech, start i dohmat, plave se jen 25 sekund! Největší riziko prohry tak pro Cogana znamenal právě závod na 50 m volným způsobem. Miky se na tuto trať dlouhodobě zaměřil i se zanedbáním své hlavní disciplíny - 200 m kraul.

Nejprve se na 50 m plavou rozplavby, do finále postupuje 8 nejlepších. V rozplavbách zvítězili shodným časem 25,55 sekund Martin Fait z Domažlic a Matěj Sladký z Plzně. Cogan byl třetí časem 25,68 sekundy, s malým zaváháním na startu. Posledním postupujícím byl Vít Holub ze Sokolova za 26,40 sec.

Mezi rozplavbou na 50 m a finálem proběhlo finále na 400 m. Cogan musel vyhrát s co nejmenším úsilím, aby nedevastoval organismus. Oproti plánu za to Cogan na čtyřstovce hned vzal a na mezičase 100 m byl již první. Soupeři, kteří se ho drželi, za to pak zaplatili v závěru. Do 200 m Cogan tempo podržel a osamostatnil se o 4 sekundy. Posledních 200 m náskok již jen udržoval, výsledný slabý čas 4:23,71 min. na soupeře stačil.

Za hodinu po dokončení trati 400 m se šlo na finále 50 m kraul. Cogan trefil start a výborně mu vyšlo i vyvlnění, z vody se vynořil nejdál a hned na prvním místě. Pokračoval dlouhými tempy bez nádechů, nohy intenzivní, možná příliš nad vodou. Hlavní jeho soupeři Fait a Sladký hned zaostali, Fait ztrácí dýcháním při každém tempu. Cogan vítězí jednoznačně za 25,16 sec. s půlmetrovým odstupem před Faitem (25,49), následováni Sladkým, který si dokázal o dvě setiny poradit s Ondřejem Bučkem. Pak teprve nejlepší motýlkář Palata, nejlepší znakař Čihula, nejlepší prsař Kern, a prostě tam byli všichni, kdo umí plavat.

Mikuláš si velmi oddechl: závod, kde rozhoduje i přízeň osudu, měl za sebou. Jeho čas 25,16 je přitom velice slušný, zejména když to porovnáme s dalšími jeho krauly v rámci olympiády. Je to nejlepší žákovský výkon na 50m bazénu všech dob. Český rekord, ovšem z bazénu 25 m, drží Michal Ledl časem 23,93 sec. z roku 2005. Dle tabulek tomuto rekordu odpovídá výkon 24,69 na bazénu 50 m, takže Cogan je od přepočteného rekordu ještě půl sekundy.

Druhý den měl Cogan svou královskou disciplínu, tedy 200 m kraulem. Královskou v uvozovkách, vždyť při mistrovství ČR ve vypuštěném závěru skoro prohrál s Martinem Faitem. Nicméně na olympiádě Fait ze zdravotních důvodů po závodě na 50 m kraul odstoupil a nebyl tam už nikdo, kdo by Cogana mohl porazit.

Z boje o šest zlatých se na 200 metrů mohl vyřadit jen sám - a to se skoro stalo! V kvalifikaci skončil až šestý časem 2:09,63 min., jen 71 setin sekundy před devátým, a tedy nepostupujícím Ondřejem Rybou z Prahy, Mikuláš se šetřil na dva závody na 200 m motýlek. Kvalifikaci 200 m kraul vyhrál Petr Brtva za 2:08,29 min.

Ve finále to již bylo jiné: Cogan sice poničený, ale v euforii po těsném vítězství na 200 m motýlek začal nekompromisně 50 m za 28,43 sec. a hned první místo s náskokem jedné sekundy. Na metě 100 m měl na druhého, prvotřídního znakaře Čihulu již 3 sekundy a tak to již zůstalo. Ošklivým, upracovaným stylem dohmátl Cogan v tréninkovém čase 2:03,56 min.

Poslední den byla na programu kraulová stovka, a hlavní soupeř Martin Fait se do boje nevrátil. Kvalifikací se Cogan prokousal na třetím místě se sekundovou rezervou na prvního nepostupujícího. Ve finále prestižní stovky Miky na 50 m dosáhl svého nejrychlejšího mezičasu v životě (26,75 sec.) a po otočce tento vytvořený náskok již udržoval až do cíle. Zvítězil ve slušném čase 55,29 sec., druhý byl Ondřej Buček v čase 57,16 a za ním zaostal favorizovaný kraulař Matěj Sladký o čtyři setiny.

V kraulech tak Mikuláš Cogan splnil zadání - získat 4 zlaté a nezničit se. Vlastně a nakonec (po bitvě) se to zdálo snadné. Nicméně 50 m nemá nikdo nikdy jistých a při kvalifikaci na 200 m rychle zestárlo hodně jeho fanoušků. Ale bez štěstí to nejde. Žralok Nová Paka