Autokrosaři o víkendu absolvovali ve Francii šestý závod letošního evropského šampionátu

22. 07. 2019 Motorismus « zpět

Lužany - Ve francouzském Saint Georges se odehrál o víkendu šestý závod Mistrovství Evropy v autokrosu. Jeden okruh zdejší trati měří 919 metrů. Společně s národní kategorií autokrosový sprint žen se představilo divákům za teplého počasí více než sto deset závodníků. Nejvíce v Buggy 1600, rovná padesátka.

Nejméně vozů se naopak sešlo v divizi Touring autocross. Sedm z devíti přihlášených a ve finále odstartovalo pouze pět vozů. Spravit chuť si přijel po nezdaru na domácí půdě v Nové Pace Václav Fejfar, který kvůli závadě na motoru ve Štikovské rokli ani neodstartoval a byl pouze divákem. Po závodech absolvoval opět známou cestu do Nizozemska (po kolikáté už?) pro opravený motor. V rozjížďkách to znamenalo dvě druhá a jedno třetí místo a první řadu vedle letos nepřekonaného Furazhkina a Výborného.

Ve finále odjel Fejfar druhý, ale brzy podjel Furazhkina a téměř dvě kola vedl. Poté jezdil na jisté druhé pozici, pak se přetočil a ztratil drahocenné sekundy a ze čtvrtého místa se stačil ještě vrátit na stupně vítězů a obsadil po jedenácté třetí místo v závodě ME.

Po šesti závodech vede suverénně Matvey Furazhkin před Otakarem Výborným a Gritou Hennersdorf, na niž třetí Fejfar ztrácí pouhý bod. Výrazně se posunul další novopacký závodník Vávra, který byl ve Francii pátý a celkově mu patří sedmá pozice.

Nejvíce radosti přinesla českým barvám kategorie Junior buggy, kde zvítězil Jakub Novotný, který až v závěru udolal opět skvěle jedoucí Chantal van der Putten. Novotný se díky vítězství vyhoupl do čela ME, když doposud vedoucí jezdec Bart van der Putten skončil těsně pod stupni vítězů. Pátý dojel Daniel Pytloun a šestý Josef Švorc. Velice kvalitní výkony podali čeští jezdci v záplavě především francouzských špičkových závodníků v Buggy 1600. Za vítězným Mercierem se na stupně postavili Petr Nikodém a Milan Vaněk. Tady vede celkově Nikodém před Vaňkem a Mercierem, bodové rozdíly jsou však minimální.

Jestliže je v Touring autocross zatím suverénní Furazhkin, totéž se dá celkem říci o divizi Super buggy, kde zatím vládne Bernd Stubbe. Opět vyhrál, ale hned za ním proťal cílovou pásku Radek Jordák a třetí dojel domácí Anacleto. V celkovém pořadí vede Stubbe před Anacletem a na třetí pozici se posunul Jordák.

Sedmý závod Mistrovství Evropy opět přivítá Česká republika, která si upevnila první pozici v Trofeji národů. Nejlepší autokrosaři se sjedou do Údolí mamutů u Přerova 24. a 25. srpna. Pavel Vydra