Štolfa s Hawlem opět předvedli na Bohemce kvalitní výkon

22. 07. 2019 Motorismus « zpět

Jičínsko - Minulý víkend se uskutečnil již šestačtyřicátý ročník Rally Bohemia, která se dříve jmenovala Rallye Škoda. Do soutěže odstartovalo 67 posádek se soudobými vozy a dalších pětadvacet v rámci Mistrovství ČR historiků. Zpestřením byla i přehlídka vozů Rally Legend. Naopak nešťastným řešením bylo zařazení soutěže elektromobilů mezi soudobé a historické závodní vozy, zejména z důvodu bezpečnosti a natažení časového harmonogramu.

Na posádky i diváky čekalo dvacet zajímavých erzet, které organizátoři "vyzobali" zejména z itinerářů z devadesátých let. Do pořadí soutěže promluvilo bezesporu i proměnlivé počasí. Z důvodu havárií a technických závad soutěž nedokončilo sedmadvacet posádek a třináct mezi historiky. Ze známějších jmen pak Březík, Trojan, Mareš, Dohnal, Tomek nebo Vonka. Na cílové rampě se v Mladé Boleslavi nejvíce radovali absolutní vítězové Finové Rovanperä - Halttunen, ale také Kopecký s Dreslerem, vítězové mistrovství ČR, kteří se tak opět probojovali do vedení v šampionátu. Třetí místo vybojovala posádka Černý - Černohorský (všichni Škoda Fabia R5).

Mezi historiky zvítězila favorizovaná posádka Neuman - Hlavatý s vozem Ford Escort Cosworth s "rodokmenem" z mistrovství světa. Až na skvělé čtvrté místo absolutně se posunula podkrkonošská posádka Jindřich Štolfa - Zdeněk Hawel startující s vozem Škoda 130 L s motorem o objemu pouhých 1300 ccm. Štolfovo jezdecké nasazení, zejména na mokrých a klouzavých úsecích, doplněné o kvalitní navigaci Hawla a podpořené navíc zkušenostmi, předčilo v cíli očekávání posádky. "S takovým umístěním jsme rozhodně nepočítali, i když se na něm podílela i odstoupení našich soupeřů. Ale každá rally končí až na cílové rampě. My jsme startovali s tím, že se chceme hezky svézt, a to se nám povedlo," zhodnotil povedené vystoupení na letošní Bohemce Jindřich Štolfa. "Letos máme na programu pouze tři soutěže pro potěšení - Šumavu, Bohemii a čeká nás ještě Barumka. Opakuji se, ale sedět vedle Jindry na uklouzaných erzetách je neskutečný zážitek," dodal spolujezdec Zdeněk Hawel.

Posádka děkuje všem partnerům, kteří je podpořili na Rally Bohemia. Již za necelý měsíc se dvojice Jindřich Štolfa - Zdeněk Hawel představí na zmiňované Barum rally v okolí Zlína. Třetí člen posádky Miroslav Krčmář již pečlivě připravuje nový vůz pro soutěže historiků pro sezonu 2020. A bude to opět oživení startovního pole domácího šampionátu. Tým věří, že vůz odstartuje již při Rally Vltava Historic 2020. Pavel Vydra