Mikuláš Cogan jako silový motýlkář

12. 08. 2019 Plavání « zpět

Nová Paka - Plavecký způsob motýlek byl po léta pro Mikuláše Cogana jen doplňkovým. V kraulu se postupně stal ve své kategorii neporazitelným, ale v motýlku se střídají vynikající výkony s průměrnými.

Na olympiádě dětí a mládeže bylo k získání šest zlatých, což byl Mikulášův jednoznačný cíl, bylo třeba vyhrát nejen čtyři zlaté ve všech kraulech (50, 100, 200 a 400 m), ale i oba motýlky (100 a 200 m). Na poslední olympiádě v roce 2015 ztratil Cogan právě na trati 100 m motýlek šanci na šest zlatých, a získal tak jen pět zlatých a jednu stříbrnou medaili.

Do rozplaveb na 200 m motýlek bylo přihlášeno 23 závodníků. Nejlepší čas měl pravda Cogan (2:18,30 min.), ale 14 dnů před olympiádou prohrál na mistrovství republiky s Miroslavem Knedlou a nebyl favoritem. Z rozplaveb do finále postupuje 8 nejlepších. A rozplavby vyhrál favorit Miroslav Knedla, a v osobním rekordu 2:21,71 min. Cogan postoupil šestým časem 2:29,59 a byl tři sekundy od nepostupu.

Finále začal nekompromisně Jan Valečka z Berouna, mezičas na 50 m měl 29,37 sec., to je rychlé i na stovku, následoval ho mistr ČR Knedla po čtyřech desetinách. Cogan hned ztrácel dvě sekundy. Na metě 100 m se osamostatnil Valečka, dvě sekundy za ním spolu Knedla a Cogan. A začal závod pomalu umírajících mladých mužů - poslední stovka na 200 m motýl je nejtěžší ze všeho v plavání. Na mezičase 150 m stále vede Valečka za 1:40,86 min., Cogan se dotáhl na půl sekundy, ostatní už ztratili dvě a více sekund. V posledním 50m bazénu se pak Valečka s Coganem přetahovali o čelo závodu. Rozhodl dohmat a v cíli byl první Cogan za 2:16,18 min., dvacet centimetrů za ním v čase 2:16,39 min. Valečka. Cogan s křečemi, Valečka s velkým zklamáním - celý závod vedl a s náskokem. Oba ve skvělých časech do 10. místa všech dob v kategorii. Mistr Miroslav Knedla byl třetí (2:22,76 min.), celkem ve slušném čase. Cogan splnil důležitý úkol, zvítězil v největším ohrožení na nejtěžší trati.

Relativně lehčí úkol čekal Mikuláše na 100 m motýl. Tam byl favorit, je mistrem ČR s nejlepším časem. Závod byl na programu poslední den, a tak již v rozplavbách Cogan netaktizoval a plaval docela rychle, byl druhý za 1:02,67 min. Nejrychleji ale plaval Štěpán Palata z Berouna za 1:01,18 min. Právě Palata na poslední olympiádě vyhrál na 100 m motýl a od té doby Cogana několikrát porazil.

Finále na 100 m motýlek byla poslední individuální disciplína. Coganovi vyšel start i vyvlnění, tedy plavání jen nohama, a hned měl náskok. Palata se do otočky ovšem přiblížil; na polovině trati Cogan 28,33 sec. a Palata 28,88 sec., všech osm finalistů v jedné sekundě. Otočka Coganovi vyšla a zpět zvolil plavání na sílu (ruce, břicho, nohy), Palata plaval pěkně, ale pomaleji. Nakonec Cogan dosáhl až na osobák (59,83 sec.), Palata byl druhý za 1:00,98 min. Favorité Knedla a Valečka už toho měli po celé olympiádě dost a skončili čtvrtý a pátý, heroickým výkonem je totiž překonal sokolovský Vít Holub, který byl na otočce skoro poslední.

Mikulášův čas je druhý nejlepší žákovský všech dob v 50m bazénu, před ním je jen Sebastian Luňák z USK Praha s časem 59,18 sec. Luňák ho zaplaval v roce 2016 v belgickém La Louviere.

Obě motýlkové trati tak Mikuláš Cogan zvládl a nezabránily mu v získání šesti zlatých. V kraulech je jeho náskok značný, a nikdo si na něj nevěří. V motýlech zuří konkurence a je to nejistá disciplína, kde rozhodují okamžité aspekty.

Miky v posledním období zlepšil hnací sílu nohou, což se nakonec projevilo v jeho nové technice malých vln s nízkým, krátkým nádechem a plynulým chodem rukou nad i pod hladinou. Coganova technika kraulu eufemisticky řečeno není učebnicová, pomalý motýl nestojí za nic, ale v rychlém motýlu technicky soupeře převyšuje. A krom toho může zapnout super sílu paží a břicha. Dřívější vytrvalec, kraulař Mikuláš Cogan tak končí jako prvotřídní sprinter, motýlkář. Žralok Nová Paka