Liga družstev zahajuje prvního září, pohár vzápětí

26. 08. 2019 Šipky « zpět

Jičínsko - 25. ročník hlavní ligové soutěže šipkařských družstev Unie šipkových organizací se blíží. V kraji odstartuje prvními zápasy již první zářijový den - tedy v neděli. Dohrávky jsou na programu v pondělí. Na startu sezony 2019/2020 je v severní oblasti kraje 78 týmů, na Královéhradecku téměř 200 a v celé České republice pak na 1500.

Top úrovní je superliga České republiky, ve které bude hrát 12 týmů z různých koutů Čech a Moravy. Nejvyšší krajskou soutěží, a tudíž druhou úrovní v republice, je extraliga. V její základní části skupiny Královéhradecko sever, která sdružuje družstva z Náchodska, Trutnovska a Jičínska, se představí 10 celků. Ty budou bojovat o čtyři postupová místa do finálové části, v níž na jaře příštího roku poměří síly se čtveřicí nejlepších ze základní části jih (Hradecko a Rychnovsko). Po finálové části se první trio tabulky nominuje na MČR kategorie A, které bude zároveň kvalifikací o postup do příštího ročníku superligy.

Pod extraligou je stejně jako v předchozích letech B liga, kde je 26 startujících rozděleno dle zeměpisné polohy do 2 větví - západ a východ. Naprosto totožné jsou počty i rozdělení v C lize. Nejnižší soutěží je D liga, která je také rozdělena do dvou skupin, ovšem v každé z nich najdeme pouze 8 týmů. Termíny jednotlivých kol všech soutěží jsou rozloženy do devíti měsíců od září do května.

Jen několik týdnů po startu hlavní ligové soutěže bude rozehrán i Ligový pohár. Ten se hraje ve dvou kategoriích A+ a C+ systémem jednostranného K. O. v případě A kategorie, respektive oboustranného K. O. v céčku. V áčku figurují týmy ze super, extra a B lig, které čekají celkem čtyři kola rozprostřená do měsíců říjen až únor. Úvodní kolo této kategorie je na programu v sobotu 12. října. Týmy z C a D lig odstartují svoji soutěž již v neděli 15. září a poslední kolo potažmo finále oblasti je naplánováno na 26. duben.

Další informace lze najít na www.sipky.org/khk-s. (ov)