Letošní evropský šampionát v autokrosu míří do finále, Fejfar bojuje o konečný bronz

17. 09. 2019 Motorismus « zpět

Lužany - Osmým závodem o víkendu pokračovalo Mistrovství Evropy v autokrosu ve francouzském městečku Saint Igny. Na start se postavilo celkem devadesát devět jezdců bojujících o evropské body. Doplnila je ještě dvanáctka domácích jezdců kategorie Grand Tourisme.

V Junior buggy si nejlépe počínal Jakub Novotný, a jak se nakonec ukázalo, byla to jediná česká hymna, kterou ve Francii hráli. Zároveň tím nakročil k obhajobě titulu. Bude to však mít v Maggioře ještě těžké, neboť Bart van der Putten je mu na dostřel jediného bodu. Třetí je pak jeho sestra Chantal.

V divizi Touring autocross hrají prim čeští závodníci, ale vede Matvey Furazhkin, který si "odskočil" na jeden závod do rallykrosu. V Maggioře však pojede a bude chtít potvrdit titul. Ve Francii bojovali zejména Otakar Výborný a Václav Fejfar. Fejfar dokonce po dobrém startu vedl finále, ale technická závada ho opět srazila níže, na stříbrnou příčku, která byla již jeho jedenatřicátou v závodech ME. Výborný zaostává za vedoucím Furazhkinem o pouhých pět bodů. Třetí Fejfar má 176 a čtvrtý Červený 166 bodů.

Napínavé drama se určitě odehraje i v kategorii Buggy 1600, kde o titul pojedou obhájce Petr Nikodém a Francouz Mercier. Také mezi nimi je rozdíl pouhých pěti bodů. V Saint Igny se finále šestnáctistovek opakovalo. V tom prvním vedl dost suverénně Nikodém, při opakovaném startu se mu už tolik nedařilo a dojel osmý. Mercier doma nezaváhal a vyhrál. Třetí místo drží zatím Milan Vaněk.

V Super buggy je již o mistrovi rozhodnuto, po desáté se jím stal Bernd Stubbe, který ani v Saint Igny nenašel přemožitele. V závěrečném závodě se však bude bojovat o stříbro i bronz a ve hře jsou i dva Češi. Zatím druhý Radek Jordák a pátý Jakub Kubíček. Rozhodnuto je už v Poháru národů, kde se vítězem opět stala suverénně Česká republika před Německem a Nizozemskem. Pavel Vydra