Bára Špotáková vítězkou Jičínských memoriálů 2019

23. 09. 2019 Atletika « zpět

Jičín - V neděli 22. září se na jičínském městském stadionu konal další ročník tradičního atletického mítinku Jičínské memoriály. Ozdobou byl především start trojnásobné mistryně světa a dvojnásobné olympijské vítězky v hodu oštěpem Báry Špotákové.

V podprogramu startovali jičínští nejmladší atleti, kteří soutěžili v běhu na 50 metrů, ti menší (ročník 2010 a mladší) ve skoku dalekém a ti starší (2008 a 2009) v hodu oštěpem. Ve starší kategorii byly nejrychlejší Anna Lutrýnová, Lucka Vedejová a Natálie Jonášová, které dosáhly shodně času 8,8 s. V hodu oštěpem pak zvítězila Lucka Vedejová, která hodila 11,40 metru. Nejrychlejšími v nejmladší kategorii byli Terezka Zichová (8,3 s) a Matěj Havelka (8,6 s). Ve skoku dalekém zvítězila Aneta Valentová skokem 349 cm a Matěj Havelka, který skočil rovněž 349 cm.

První memoriálovou disciplínou a zároveň vrcholem mítinku byl 17. ročník Velké ceny Jičína v hodu oštěpem žen - Memoriál Dagmar Volfové Bosákové. Na startu se sešla vynikající konkurence v čele s Bárou Špotákovou, rekordmankou mítinku Jarmilou Jurkovičovou a nadějnou Martinou Píšovou. V nepříznivém větru dosáhla Bára Špotáková v posledním startu před odletem na mistrovství světa do Dauhá výkonu 58,14 metru. S výkonem, který znamenal zlepšení rekordu mítinku, sice nebyla příliš spokojena, ale přesto svým vystoupením potěšila přítomné diváky. Na druhém místě skončila Martina Píšová (52,12 m) a třetí Jarmila Jurkovičová (51,83 m).

Vítězem 33. Velké ceny Jičína - Memoriálu Karla Hlaváče v běhu na 3000 metrů mužů se v nepočetné konkurenci stal v čase 9:09,8 Jiří Brychta z Nového Města na Moravě před domácími závodníky Jakubem Krabcem (9:11,7) a Vítem Doležalem (9:20,3).

Osmadvacátý ročník Velké ceny Jičína - Memoriálu MUDr. Vladislava Bosáka ovládli diskaři Sparty Praha. Vítěz Tomáš Jokl dosáhl výkonu 52,45 metru, na druhém místě skončil Jakub Voplakal za 45,45 metru.

V soutěži tyčkařek se dařilo kolínské Zuzaně Pražákové, která překonala laťku ve výšce 380 cm. Vrh koulí žen ovládla kladenská Jarmila Jurkovičová výkonem 11,95 m. Nejlepší diskařkou se stala Markéta Slavíková z pražského Olympu, která hodila 43,11 metru. Ve stejné soutěži mužů byl nejlepší sparťan Dominik Sládek za výkon 14,72 metru. Dorosteneckou soutěž diskařů vyhrál domácí talent Martin Menčík výkonem 42,35 metru. Nejlepším oštěpařem v mužské kategorii byl plzeňský Radek Jůda za hod dlouhý 68,43 metru. Výbornou úroveň měl i oštěp dorostenců, kde republikového šampiona Martina Menšíka (60,90 metrů) překonal další jičínský odchovanec Ondřej Mikeš, který posunul své maximum na 65,28 metru a vystřídal tak Martina v čele republikových tabulek.

Z výše uvedeného vyplývá, že letošní ročník Jičínských memoriálů byl jedním z nejvydařenějších v poslední době, a je jen dobře, že se neztratili ani mladí domácí borci. (PeŠ)