Maggiora uzavřela letošní evropský šampionát autokrosařů. Pro Fejfara je sezona zklamáním

24. 09. 2019 Motorismus « zpět

Jičín - S velkým zklamáním se vrátil ze závěrečného závodu Mistrovství Evropy v autokrosu pětinásobný mistr Evropy Václav Fejfar a nutno dodat, že nebyl sám. Česká republika měla reálné šance hned na tři tituly, ale jezdci neproměnili ani jednu. A řada z nich se navíc vrátila před závěrečným závodem Mistrovství ČR s hodně poškozenými závodními speciály.

O titul v Junior buggy přijel bojovat jičínský Jakub Novotný, loňský mistr s poměrně dobrou výchozí pozicí. Tentokrát si však prvenství nenechal vzít jeho největší soupeř Bart van der Putten. Za stříbrným Novotným skončila v celkovém pořadí Chantal van der Putten. Velice solidním výkonem se v Itálii opět prezentoval novopacký Ondřej Medlík, který dojel na šestém místě, a přestože absolvoval jen polovinu závodů, skončil celkově jedenáctý.

Češi mají již několik let početní převahu v divizi Touring autocross. Díky tomu, že si vedoucí Rus Matvey Furazhkin "odskočil" v termínu předposledního závodu do rallykrosu, naskytla se velká příležitost získat titul pro Otakara Výborného. Chvíli to po dojezdu finále i vypadalo, že titul vybojoval, ale po jednom z incidentů, kdy přišel Furazhkin o kolo i vedení, podal Rus protest, který byl vyslyšen, a v provizorním hodnocení je zatím mistrem on. Za ním se seřadili Výborný, Červený a Fejfar, pro kterého je letošní sezona, zejména kvůli technickým problémům, velkým zklamáním. V Itálii odstoupil již po trénincích kvůli závadě na motoru.

Také v šestnáctistovkách to vypadalo na český triumf a obhajobu Petra Nikodéma. Stejně jako v předposledním závodě ve Francii (osmý) se mu však nedařilo podle představ ani v Maggioře (ve finále kvůli poruše převodovky ani neodstartoval - 10.), a tak si evropský titul vybojoval Francouz Vincent Mercier. Další dvě místa však patří českým zástupcům Nikodémovi a Vaňkovi.

Zato v divizi Super buggy bylo již o mistru rozhodnuto, když se jím stal podesáté Bernd Stubbe. Za ním se však bojovalo o další pozice a k naší radosti si stříbro vybojoval Radek Jordák, v Maggioře třetí. Do finále se zde dostala ve velké konkurenci hned pětice Čechů (vedle Jordáka i Horák, Keřka, Štětina a Antony). A tak jediným celkovým vítězstvím se Česká republika v sezoně 2019 prezentovala v Poháru národů. Pavel Vydra