Plavecká podzimní sezona byla zahájena závody ve Vysokém Mýtě

30. 09. 2019 Plavání « zpět

Jičín - Každoroční plavecké závody přivítaly v prostorách bazénu ve Vysokém Mýtě děti z 21 oddílů plavání Čech a Moravy, konal se zde již 23. ročník Velké ceny, který byl pro jičínské plavce zahájením podzimní části sezony a zároveň ověřením formy po letní přípravě. Vzhledem k velkému počtu přihlášených závodníků museli pořadatelé zredukovat jejich počet na 220, a tak se z jičínských závodníků kvalifikovalo na tyto závody pouze 13 plavců, takže není třeba zdůrazňovat, že konkurence byla velmi silná, ale i tak se podařilo získat pro jičínské barvy úctyhodných 13 cenných kovů.

K nejúspěšnějším členům jičínské výpravy patřila Pavlína Smolíková, která získala čtyři medaile, a to zlatou v závodě na 100 m motýl, stříbrnou na 50 m motýl a dvě bronzové v závodech 50 m kraul a 100 m polohový závod, dále se probojovala do finále 100 m kraul, kde skončila o 1 setinu na 4. místě. Dařilo se i Vojtovi Víchovi, který získal rovněž čtyři cenné kovy. Vojta se dokázal probojovat také do finále 100 m kraul, kde po excelentním výkonu získal v osobním rekordu stříbro, další dvě stříbrné medaile přidal v závodech 100 m polohový závod a motýlek, bronzovou medaili si vyplaval v závodě na 100 m prsa. Medailistou byl také Matěj Vik, který byl dalším účastníkem ve své kategorii finále na 100 m kraul, a jen těsně mu v posledních metrech unikla zlatá medaile, o dohmat skončil druhý. Matěj si to nakonec vynahradil v závodě na 50 m kraul, kde opět o dohmat, ale tentokrát pro něho, to byla zlatá medaile. Martin Janoušek vybojoval na prsařských tratích 50 a 100 m dvě bronzové medaile.

U obou skupin, mladších i zkušených plavců, bylo nádherné sledovat jejich odhodlání, urputnost a bojovnost. Z jičínských nejmladších plavců musíme velmi pochválit i ostatní plavce, kteří většinou závodili v kategorii s o rok staršími soupeři, ale i oni předvedli spoustu osobních rekordů. Jmenovitě to byli Eva Maršíková, Petra Smolíková, Anna Viková, Adriana Hátlová, Tereza Myšková, Bára Kupcová, Aleš Baborák, Eliška Gollová a benjamínek týmu Lukáš Janatka.

Zpestřením závodů byl na konci vložený a specifický závod štafet na 6x 25 metrů, kde musel oddíl nasadit tři dívky a chlapce a další podmínkou bylo, že se musel štafety účastnit i trenér oddílu. Do tohoto závodu, který odstartoval až po skončení programu v 19 hodin, se přihlásilo celkem 15 oddílů! Za jičínské barvy nastoupili Matěj Vik, Martin Janoušek, Bára Kupcová, Eva Maršíková, Pavlína Smolíková a trenér Radek Smolík. Jičínská štafeta ukázala neskutečnou dávku bojovnosti a do posledních metrů bojovala o ty nejvyšší příčky. Ve velice vyrovnaném závodě nakonec rozhodl opět dohmat a pro jičínskou štafetu to byla nakonec bronzová pozice!

Všem plavcům děkujeme za předvedené výkony a přejeme mnoho dalších skvělých výsledků. (DeJič)