Jičínští plavci závodili na Velké ceně Trutnova

07. 10. 2019 Plavání « zpět

Jičín - O uplynulém víkendu byl krytý bazén v Trutnově v obležení plavců z celé ČR, ale i několika polských plaveckých oddílů. V Trutnově se konal 35. ročník již tradiční Velké ceny a závodů se účastnila i početná výprava šestnácti jičínských plavců. Do Trutnova přijelo přes tři sta závodníků z 30 plaveckých klubů a organizátoři se postarali o vynikající atmosféru a hladký průběh závodů. Závody byly dokonce vysílány v přímém přenosu na internetu.

Během závodů byly k vidění velmi kvalitní výkony a padlo i několik rekordů Velké ceny. Dařilo se i jičínským závodníkům, kteří získali tři medailová umístění, a nutno podotknout, že v této konkurenci to byl velký úspěch. Ze starších žáků na sebe upozornil Mikuláš Cogan, který startoval na trati 100 m kraul, kde si s přehledem a jistotou doplaval pro první místo a zlatou medaili ve své kategorii. Dalším medailistou byl Vojta Vích, který si v závodě na 50 m motýl v osobním rekordu doplaval pro bronz. Obrovskou "smůlu" měl Vojta v nedělním závodě na 100 m polohový závod, kde mu druhá medaile unikla o jednu setinu sekundy a skončil na nepopulárním 4. místě. Další bronzovou medaili získal pro jičínské barvy Jakub Vyčítal v závodě na 50 m kraul.

V kategorii mladších dorostenců se sice jičínští plavci medailově neprosadili, ale podali také dobré výkony na hranici svých osobních výkonů. Nejblíže k medaili měla Pavlína Smolíková, která obsadila 4. místo v závodě na 100 m motýlek. Matěj Vik v závodě na 100 m kraul obsadil 5. místo a Martin Janoušek na trati 100 m prsa 8. místo.

Ostatní plavci jičínské výpravy startovali v kategoriích s o rok staršími závodníky, takže to neměli při tak silném plaveckém obsazení vůbec jednoduché. Pochvalu zaslouží jmenovitě Aleš Baborák, Jiří Kopal, Barbora Kupcová, Petra Smolíková, Tereza Myšková, Anna Viková, Eliška Gollová, Tereza Cholmatová, Michaela Šťastná a Zuzka Vejvarová, kterým se sice nepovedlo probojovat se mezi 10 nejlepších, ale zaplavali si všichni své nové osobní rekordy.

Na závodech padlo množství osobních rekordů, což je velmi dobrý předpoklad pro další práci k vrcholu sezony, kterým jsou listopadové krajské přebory a zároveň kvalifikace na MČR.

Závodní zkušenosti si jičínští plavci odškrtli jako velice povedené vystoupení a do dalších bojů jim přejeme mnoho štěstí. (DeJič)