Závody ČP v zimním plavání se přesouvají z Jičína na Rumchalpu

14. 10. 2019 Plavání « zpět

Rumchalpa - Závody Českého poháru v zimním plavání se v sobotu 19. října uskuteční v zatopeném lomu Rumchalpa namísto tradičního místa konání, kterým byl rybník Kníže v Jičíně.

Kvalita vody na rybníku Kníže v Jičíně je bohužel velmi špatná. Na hladině se drží silná vrstva sinic a místy se vytváří zelené chuchvalce. Karavana otužilců proto operativně přesouvá závody zimního plavání do lomu Rumchalpa nedaleko Nové Paky. Na Rumchalpě je naopak kvalita vody přímo excelentní. Voda je čistá a průzračná s viditelností do hloubky až 10 metrů. Není to dáno jen jedinečnou lokalitou tohoto lomu, ale i péčí místního klubu potápěčů, kteří například letos v létě investovali nemalé prostředky do nákupu bakterií a jejich aplikace do vody, neboť i zde v důsledku nárůstu průměrné teploty vody v letních měsících, a s tím spojených výrazných změn podvodního světa organismů, docházelo k zakalení vody.

Závody na Rumchalpě v sobotu 19. října začínají ve 13 hodin. Závodit se bude na tratích od 250 metrů do 1000 metrů. Karavana otužilců zve širokou veřejnost do lomu Rumchalpa, kde bude možné sledovat závody nejlepších zimních plavců z celé republiky, ale zároveň bude možné si prohlédnout veřejnosti jinak uzavřený zatopený lom Rumchalpa, kam se běžně dostanou pouze potápěči.

Nejlepším zimním plavcem ČR byl v lednu 2019 vyhlášen Michal Slanina z Jičína, který ani letos v létě nezahálel a 26. července přeplaval kanál La Manche. Za Karavanu otužilců Nová Paka Václav Pačesný