Medailový vichr z Krušných hor

28. 10. 2019 Orientační běh « zpět

Jičín, Rabenberg - Až na úplný závěr sezony se letos konalo Mistrovství Evropy dorostu a juniorů v orientačních závodech na horských kolech. Vzhledem k termínu (říjen) a lokalitě (Krušné hory) se dalo očekávat všelijaké počasí. A opravdu: mlha, vítr, déšť a teploty kolem tří stupňů Celsia k cyklistice nelákaly. Přes to všechno si však odsud čeští závodníci, a hlavně i dva jičínští reprezentanti, přivezli medaile i skvělé výkony.

Hned z úvodního závodu na střední trati (middlu) si Rozálie Kuchařová vybojovala skvělou stříbrnou medaili. Matěji Tumovi uteklo třetí místo o pouhé tři vteřiny.

Na dlouhé trati (long) se už Matějovi dařilo a vyjel si titul mistra Evropy a zlatou medaili. Rozálie skončila na neoblíbeném 4. místě.

Štafetové závody se povedly celé reprezentaci, to když si jak junioři a juniorky, tak dorostenci a dorostenky odvezli stříbrné medaile. Shodně na posledních úsecích dorosteneckých štafet se o to postarali jičínští závodníci Rozálie Kuchařová a Matěj Tuma.

Finální závod ve sprintu vyšel lépe Matěji Tumovi, bohužel to ale opět, tentokrát o jedinou vteřinu, bylo 4. místo.

Na souběžně probíhajícím Mistrovství světa veteránů a finále Světového poháru elitních závodníků se z Jičínských skvěle představili také Jaroslav Tuma a Eduard Pucherna (M45: 6. místo long, 3. místo hromadný start). V elitě pak Vojtěch Stránský, Markéta Drobníková a Vendula Musilová. (ven)