Cena Geoparku UNESCO Český ráj. Povedené plavecké závody se uskutečnily v Nové Pace

18. 11. 2019 Plavání « zpět

Nová Paka - Druhou listopadovou sobotu pořádal plavecký oddíl Delfín Jičín v novopackém bazénu 2. ročník plaveckých závodů Cena Geoparku UNESCO Český ráj. Závody byly pojaty i jako memoriál duchovního otce geoparku Tomáše Řídkošila. V bazénu se sešla stovka mladších žáků kategorie ročníků 2007 a mladší z osmi plaveckých oddílů z celého Královéhradeckého kraje. Velmi početná výprava jičínských plavců tyto závody opět "doslova" ovládla a získala celkem 11 zlatých, 11 stříbrných a 5 bronzových medailí, včetně štafet!

Jičínští plavci tak navázali na úspěchy z minulého měsíce a opět potvrdili, že v Jičíně se plavat umí! O velkou medailovou sbírku se jmenovitě zasloužili Štěpán Hruška (2x zlato a 1x stříbro a bronz), Vojtěch Vích (3x zlato, 1x stříbro), Jakub Vyčítal (1x zlato, 3x stříbro), Lukáš Janatka (2x stříbro, 1x bronz), Elizabeth Droznová (1x zlato, 2x stříbro), Adriana Hátlová (1x stříbro a bronz), Petra Smolíková (1x stříbro), Tereza Myšková (1x bronz) a Aleš Baborák (1x zlato).

Pochvalu si zaslouží i ostatní jičínští plavci, také statečně bojovali, sice medaile nezískali, ale vytvořili si pěkné osobní rekordy. V některých případech jim medaile doslova "proplula" mezi prsty a skončili jen těsně za stupni vítězů.

Velmi kvalitními výkony plavců doprovázené neskutečnými souboji v jednotlivých rozplavbách i mohutným povzbuzováním fanoušků plavání všech ročníků, to byly štafety. Plavci bojovali především o výtečné koláče, které stejně jako v loni vyrobili pro tento závod studenti Střední školy gastronomie a služeb z Nové Paky. Jičínským borcům se ve štafetách velice dařilo a získali v kategorii ml. žákyň zlato v kraulové a stříbro v polohové štafetě. Stejný ročník chlapců zvítězil dokonce v obou plavaných štafetách. Druhá jičínská štafeta ještě získala v závodě na 4x 50 m kraul krásné 3. místo!

Velké poděkování patří touto cestou starostům významných měst na území Geoparku UNESCO Český ráj, tedy Nové Paky, Turnova a Jičína, kteří si vzali záštitu nad touto akcí a věnovali pro děti pěkné ceny. Velký dík patří i majiteli novopacké firmy Vikmobil, panu Romanu Vikovi, který krásnými cenami podpořil prestižní závod na 50 m volný způsob. Součástí závodů a velkým oživením byl i závod open pro veřejnost, trenéry a rozhodčí, kteří dětem předvedli, že oni ještě plavat nezapomněli.

Těchto závodů se ve věkové kategorii 70+ zúčastnil novopacký místostarosta, zastupitel a radní Milan Pospíšil, který doplaval ve skvělém čase pro krásný diplom. Všem plavcům gratulujeme a zúčastněným děkujeme za účast. Další poděkování patří všem rozhodčím, organizátorům a rodičům za pomoc a podporu při konání velice zdařilých závodů. Již se těšíme na třetí ročník, který se uskuteční v novopackém bazénu 7. listopadu 2020. (DeJič)