Autokrosař Václav Fejfar pojede v roce 2021 Rallye Dakar. Další milník v kariéře

02. 12. 2019 Motorismus foto: 2 « zpět

Lužany - Ve čtvrtek 28. listopadu před polednem se v prostorách firmy SHERLOG Technology, a. s., v Praze konala tisková konference týmu Moto Racing Group u příležitosti Rallye Dakar 2020. Šéf týmu a bývalý úspěšný motokrosař Ervín Krajčovič, startující řadu let v závodech mistrovství světa, představil zástupce týmu a přiblížil atmosféru závodu, který se uskuteční už za měsíc poprvé v nové destinaci - Saúdské Arábii. Své představy zde prozradili motocykloví závodníci Martin Michek, Milan Engel a Tomáš Kubiena. Ale v publiku nechyběly ani další osobnosti, včetně bývalého špičkového motokrosaře Petra Kováře.

Na závěr představil Krajčovič nového člena týmu, kterým se stal pětinásobný mistr Evropy v autokrosu a pětinásobný držitel Zlatého volantu Václav Fejfar. Autokrosový matador byl vybrán nejen pro jezdecké schopnosti, ale také z důvodu testování závodního speciálu - dvoumístné buggy Can-Am, s níž by měl v roce 2021 také odstartovat.

"Neznamená to, že končím s autokrosem. Ale velký vliv na mé rozhodování má negativní přístup mezinárodní automobilové federace FIA k divizi Touring autocross. V příští sezoně chci odstartovat do všech autokrosových závodů ME, kde bude naše divize vypsána, ale zároveň budeme již vše směrovat ke zmiňovanému startu v roce 2021," upřesnil své závodnické plány Václav Fejfar.

Přece jenom Dakar je rallye, s níž nemáš prakticky žádné zkušenosti, jak dlouho trvalo tvé rozhodování? "Dakar je závodění v terénu, budu startovat s buggy, takže to obojí mi je hodně blízké. V autokrosu už jsem dosáhl prakticky všeho, čeho je možné dosáhnout. Nejde už jít výš. Já si ale především vážím nabídky od Ervína Krajčoviče, která se jen tak neodmítá. Je to pro mě velká výzva. Start na Dakaru považuji za další významný milník v mé závodní kariéře. Za tým můžu slíbit, že pro start na Dakaru 2021 v týmu Orion - Moto Racing Group uděláme maximum."

"Václava Fejfara znám jako výborného závodníka, ale také jako kamaráda a tým bude spoléhat i na jeho technické schopnosti a schopnosti testovacího jezdce. Jsme nesmírně rádi, že se stal členem našeho týmu," uvedl na tiskové konferenci šéf týmu MRG Ervín Krajčovič.

Václava Fejfara a celý jeho tým teď čeká perná práce. Připravit závodní speciál Škodu Fabia pro autokros a také se do lužanské dílny brzy "nastěhuje" buggy pro Dakar, kterou je nutné připravit pro kvalifikační soutěže Dakaru. Již v dubnu by se měl Fejfar představit na soutěži v Maroku. Pavel Vydra

Foto: P. Vydra

foto

foto